Klasični nedjeljni ručak kojemu se uvijek vraćamo, radite li i vi ovakvo jelo?
KADA se sjetite izraza "nedjeljni ručak", na što prvo pomislite? Nama misli uvijek odu u smjeru jednostavnog, domaćeg obroka u kojemu je obavezna juha, a poželjan je i pire krumpir. Na Index Receptima imamo recept čitateljice koji se i zove nedjeljni ručak, a sastoji se od bogate povrtne juhe, pohanih, punjenih šnicli, umaka od gljiva i pire krumpira. Recept je pravi klasik i razveselit će cijelu obitelj.
Potrebni sastojci
Za juhu od povrća:
- mrkva
- krumpir
- svinjska mast
- grašak
- cvjetača
- prokulice
- sol, papar i ostali začini
- kiselo vrhnje
- voda
- povrtna kocka po želji
Za punjene šnicle:
- svinjsko ili teleće meso za šnicle
- suhi vrat
- sir
- brašno
- krušne mrvice
- jaje
- sol
- ulje
Za umak od gljiva:
- crveni luk
- ulje
- papar, origano, mljevena paprika
- češnjak
- šampinjoni
- voda
- vrhnje za kuhanje
Za pire krumpir:
- krumpir
- maslac
- mlijeko
- sol
Kako se priprema
Počnite s juhom. Pripremite krumpir i mrkvu, kratko prodinstajte u loncu pa podlijte vodom. Po želji dodajte povrtnu kocku te još vode i ostalo povrće. Po potrebi dodajte još vode i začine te kuhajte dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja možete dodati žlicu kiselog vrhnja.
Nastavite sa šniclama. Istucite meso, začinite ga pa napunite suhim vratom i sirom. Šnicle zarolajte pa ih uvaljajte u brašno, jaje pa krušne mrvice. Pržite ih u ulju i ocijedite na papirnatom ručniku.
Za umak od gljiva pripremite povrće i gljive pa dinstajte luk. Dodajte začine pa podlijte vodom i dodajte češnjak. Dodajte gljive pa nastavite kuhati. Pred kraj dodajte slatku papriku i vrhnje za kuhanje.
Za kraj napravite pire krumpir. U posoljenoj vodi skuhajte krumpir izrezan na manje komade. Ocijedite ga pa zgnječite gnječilicom. Dodajte mu mlijeko i maslac pa sve izmiješajte.
Ručak je spreman za serviranje, a cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje.