Znate li što su sarajčice? Podsjećaju na baklave, a razlikuju se u jednoj stvari
VEĆ STE čuli za baklave, no jeste li čuli za sarajčice? Ovi mali, orijentalni slatkiši izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave izvana, a sočne iznutra samo što se, za razliku od baklava, rolaju. Osim toga, nevjerojatno su slatke i sočne zahvaljujući agdi, slatkoj vodi kojom se nakon pečenja zaliju (baš kao i baklave), no nadjev im je nešto drugačiji.
I u sarajčice idu mljeveni orasi, a osim njih dodaju se i šećer, pšenični griz, grožđice i prašak za pecivo, a recept za ovu slasticu podijelila je naša čitateljica Slađana Minić Ex Bogojević u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Potrebni sastojci
Za njihovu pripremu trebat će vam:
- mljeveni orasi
- šećer
- pšenični griz
- grožđice
- prašak za pecivo
- voda
- vanilin šećer
- limun
- kore za baklavu.
Kako ih pripremiti
Od oraha, šećera, pšeničnog griza, grožđica i praška za pecivo napravite nadjev. Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta). Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem. Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene. Napravite agdu, ohladite ju pa njome zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati