Mještane podravskog sela zovu prema zalogajima od tri sastojka koje obožavaju
U NOVOJ epizodi Slatke kuharice Petra Jelenić zaputila se u srce Podravine, u selo Peteranec, koje je poznato po svojim posebnim slasticama - mudlinima. Mudlini su u selu toliko popularni i obožavani da su mještani po njemu dobili i nadimak, pa ih se sve od milja zove "mudlini".
Petra je ovaj put otkrila kako su mudlini zapravo nastali, a svemu ju je poučavala majstorica Zlata Dolenec. Mudlini se mogu jesti u slatkoj i slanoj verziji - kao slatki poslužuju se s pekmezom, makom i šećerom, a kao slani uz bučino ulje i kiselo vrnje.
Gospođa Zlata rekla je kako ih ne radi prema receptu, nego "iz glave", a prije nego što je počela mijesiti, Petri je rekla kako se treba "upaliti oganj" na kojemu će se mudlini kuhati. Ispričala je i kako ih najčešće radi u društvu drugih žena iz sela, a održavaju i mudlinijadu u lokalnom vatrogasnom domu.
Recept za peteranske mudline
Mudlini se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka. Trebat će vam:
- oštro brašno
- sol
- voda po potrebi
U brašno stavite sol i malo po malo dodajte vodu. Zamijesite žilavo tijesto, pa oblikujte mudline i stavite ih kuhati u kipuću posoljenu vodu. Kuhajte kratko pa ocijedite.
Ako želite slatku varijantu, poslužite s pekmezom ili posuto makom ili orasima i šećerom. Za slanu varijantu, polijte ih bučinim uljem i posolite ili otopite mast pa dodajte kiselo vrhnje, posolite pa kad prokipi, dodajte kuhane mudline.
Cijeli recept pronađite ovdje.
Petra je, inspirirana mudlinima, pripremila moderniziranu verziju - peteransku tempuru sa šljivama. Šljive umotane u tempura tijesto, hrskavo pržene i poslužene uz kremasti umak od mascarponea, kiselog vrhnja, meda, maka i cimeta.
Evo koje je sastojke koristila i kako ih je napravila.
Recept za Petrinu peteransku tempuru sa šljivama
Za tijesto:
- glatko brašno
- gustin
- ledena voda
- lagano umućeni bjelanjak
- šljive
- ulje za prženje
Za umak:
- mascarpone
- kiselo vrhnje
- med
- mak
- cimet
Pomiješajte brašno, gustin i vodu, pa dodajte bjelanjke. Smjesa ne mora biti glatko izmućena, a dodajte joj nekoliko kockica leda.
Šnitama šljiva dodajte gustin, pa jednu po jednu umačite u smjesu i stavite u vruće ulje. Kratko pržite pa ih izvadite na papir za pečenje.
Za umak, sve sastojke pomiješajte, a meda dodajte po želji. Recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati