Savjetnica za prehranu: Žene u menopauzi trebaju češće jesti 4 namirnice

DOVOLJNA količina proteina u prehrani ključna je za opće zdravlje, no s godinama, a posebno tijekom menopauze kod žena, održavanje mišića postaje izazovnije zbog hormonalnih promjena. Gubitak estrogena može dovesti do gubitka mišićne mase, povećane pohrane masti i usporenog metabolizma.
Iako ne postoji siguran način da se spriječe ove promjene, povećanje unosa proteina može biti učinkovit način da se protiv njih borimo. Savjetnica za prehranu i osobna trenerica Julie Powers objašnjava da je "unos adekvatne količine proteina ključan tijekom menopauze" te da protein pomaže u održavanju mišićne mase, potiče metabolizam i povećava osjećaj sitosti.
Dakle, ženama u menopauzi savjetuje se da češće jedu ove namirnice.
1. Grčki jogurt
Grčki jogurt je bogat proteinima, gotovo dvostruko više nego obični jogurt, a također sadrži probiotike koji podržavaju funkciju probavnog sustava i metabolizam. Jedna porcija grčkog jogurta pruža oko 15 – 20 grama proteina. Powers preporučuje početak dana s grčkim jogurtom posutim bobicama i orašastim plodovima, kao što su bademi bogati magnezijem. Također je odlična opcija za užinu nakon treninga, u kombinaciji s voćem bogatim antioksidansima poput borovnica ili malina.
2. Divlji losos
Divlji losos je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Omega-3 masne kiseline također mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravlje kože, što je posebno korisno tijekom menopauze. "Divlji losos nije samo ukusan, već i izuzetno hranjiv, pružajući proteine koji su esencijalni za održavanje mišića i zdrav metabolizam," kaže Powers za SheFinds.
3. Leća
Leća je izvrstan izvor biljnog proteina i vlakana, što je čini savršenom za stabilizaciju razine šećera u krvi i pružanje dugotrajne energije – dva ključna faktora za ublažavanje simptoma menopauze. Također je bogata željezom, što je posebno važno za žene u menopauzi. Powers savjetuje da leću dodajemo u juhe i variva za bogatiju teksturu i dodatne hranjive tvari.
4. Jaja
Iako cijene jaja mogu rasti, nema sumnje da su ona jedan od najboljih izvora proteina. Jaja sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a također su bogata kolinom koji podržava zdravlje mozga. Powers napominje da jaja mogu pomoći u "ublažavanju kognitivnih promjena povezanih s menopauzom", kao što su magla u mozgu i promjene raspoloženja.

bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati