Bili smo u Boogie Labu koji se otvorio danas i možemo samo reći: Wow!
BOOGIE Lab je bistro, pekarnica i bar koji se smjestio u novom kompleksu, Parku kneževa u Ulici kneza Borne u Zagrebu - na više od 450 m2 unutarnjeg prostora te velike terase s dvorišne strane. Hrvatskoj gastro sceni dobro poznata dva lica, Karlo Vulin i Mladen Vidović, udružili su znanje i kreirali mjesto u kojem će se jesti od 7 sati ujutro pa sve do ponoći.
Sam prostor je divan
Iako izvana zgrada izgleda prilično hladno i tmurno, kad uđete, sve je drukčije. Prostor je ugodan, bez napadnog svjetla, sa zemljanim tonovima te dovoljno mjesta i osjećaj je baš - cozy. Dok sjedite, kroz ogromno staklo možete gledati u kuhinju/laboratorij kako se priprema vaše jelo.
"Imali smo odriješene ruke prilikom uređenja prostora. Želja nam je da se ljudi zaista dobro osjećaju u ovom prostoru. Koncept najbolje opisuje slogan sunshine, moonlight i good times, preuzet iz poznatog refrena pjesme Blame It on the Boogie grupe Jackson 5", rekao nam je Mladen Vidović, prema čijim idejama je dizajniran ovaj prostor. Ovaj bistro u retro izvedbi ima 150 sjedećih mjesta, unutra i na terasi.
Laboratorij, pekara, kuhinja, bar
Laboratorij okusa Boogie Lab postavljen je tako da razvija nove tehnologije, okuse i jela. Koncept Boogieja počinje u ranim jutarnjim satima, kada dominira priča craft pekarnice i doručka s naglaskom na kruhove koji se peku na licu mjesta te jela koja se mogu ponijeti.
Od peciva možete birati između croissanta (1.40 eura), čokoladnog (2.30 eura) ili onog s marelicom (2.30 eura), a tu su i onaj s punjenjem od badema (2.50 eura) i pistacije (3 eura). Nama se osim croissanta s pistacijom jako svidio cruffin s karamelom i lješnjakom (3 eura), a za one koji žele nešto drukčije u Boogiejevoj vitrini s pecivima je i danish s vanilijom i kumkvatom (2.1 euro) koji je odličan - kumkvat je uz tijesto puno maslaca i blagu kremu jako lijepo iznenađenje.
Tko je ipak više za slano, neće ostati gladan. Croissant sa šunkom i sirom ili danish s krem sirom su po 2.3 eura, danish s pečenim cherry rajčicama, mesnim okruglicama, kiselim gljivama i bechamelom, jajima sa šparogama te ovo lisnato pecivo s kimchijem prodaju se po cijenama od 2.3 do 2.9 eura.
Nama je hit danish s kimchijem - nije preljut tako da vam usta neće izgorjeti i definitivno je osvježenje među ostalim, poznatijim kombinacijama. Sezam dodaje još malo hrskavosti, što je kod lisnatih peciva uvijek dobrodošlo.
Bez bruncha ništa
Od 9 do 12 sati ovdje je sve podređeno brunchu. Brunch meni uključuje kremasta jaja Benedict i raskošni engleski doručak po 9 eura. Boogie brekkie za 11 eura sadrži pršut, kuhanu šunku, polutvrdi sir, domaću basu koju rade na licu mjesta, baš kao i maslac, pečene cherry rajčice, kiselo povrće i njihov kruh od kiselog tijesta.
Za one koji ipak žele nešto lakše, na jelovniku su granola zdjela za 6 eura te zasitna shakshouka (10 eura), bliskoistočno jelo s jajima na oko u umaku od rajčice, ovdje s pogačom posipanom zaatarom. Upravo nam se ovo bogato jelo s odličnim kruhom za umakanje u tekuće žumanjke i kiselkaste rajčice najviše svidjelo, pa se nadamo ubrzo ga ponoviti u Boogieju.
Između bruncha i večere - logično, ručak
Boogie nudi nešto novo za jelo doslovno cijeli dan, pa kad završi brunch, počinje vrijeme ručka koje traje do 18 sati.
Dnevna juha i prateći sendvič (10 eura), cavatelli s mesnim raguom (10 eura), ravioli s pečenom bučom i pestom od bosiljka (9 eura), piletina s mlincima (11 eura), juneći mišić uz orzotto s bučom i celerom (12 eura), slavna talijanska ribollita (9 eura), Cezar salata (11 eura), vege zdjela (9 eura) i hranjiva salata s dimljenom pastrvom (11 eura) trenutno su u ponudi koja će se mijenjati ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica.
Tjestenina koja je u jelima je fermentirana jer se takva lakše probavlja, no ne brinu s posebnom pažnjom samo o namirnicama od njihovih najmilijih žitarica već o apsolutno svakom sastojku.
"Namirnice se u Boogieju iskorištavaju maksimalno, npr. ako ostane kruh, prokuhava se i puštamo da fermentira dva dana, procijedi se i od ostatka mase radimo pastu koju koristimo u okruglicama nalik na falafel. Izdvojeni sok se reducira dok ne dobijemo umak prepun okusa, koji zatim dodajemo raznim jelima. Tako namirnicama dajemo novu namjenu", objasnio nam je Karlo Vulin, inače jedan od začetnika sourdough revolucije u Hrvatskoj, te dodao: "Ono što nam ostaje od lisnatog tijesta koristi se za pripremu slatkog složenca od kruha ili bread pudinga."
Sve što koristi Boogie lokalnog je porijekla, govori ekipa koja stoji iza projekta - mlijeko je s Velebita, sirni proizvodi su iz sirane Vedrine, a povrće je s Dolca.
Večernja ponuda
U 18 sati završava dnevna ponuda te počinje večernja. Za vrijeme tzv. moonlight menija (dnevni se prigodno naziva sunshine) na redu su zalogaji u obliku tapasa koji su stvoreni za dijeljenje. Za one koji nisu raspoloženi za tapase, a možda ni za dijeljenje hrane (razumijemo vas, ne brinite), tu su Boogiejeve pizze.
Pinsa romana u obliku napoletane, to bi bio najbliži opis kreacija Karla Vulina, koji je ove pizze predstavio kao njihov stil ekstrahrskave pizze. Koštaju od 9 eura za margheritu do najskuplje, s tunom, koja košta 15 eura. Osim njih u ponudi su capricciosa (12 eura), kozji sir&fermentirani chilli (10 eura), Ličanka sa zapečenim krumpirom, domaćom kobasicom i basom (11 eura) te veganska tikvice&tofu (10 eura).
"Pizza mora biti hrskava, to je moje mišljenje, i htio sam napraviti jedan stil pizze kakav zamišljam kao savršenu varijantu. Vjerujem da će se gostima svidjeti", rekao nam je Vulin.
Ovo bi moglo biti zaista veliko
Ako ste znatiželjni, možete skoknuti do Boogieja odmah večeras. Ali bez brige, ako ne stignete, neće nikamo pobjeći. U Ulici kneza Borne je svaki dan od 7 ujutro do ponoći i već sad imamo osjećaj da će ovo mjesto biti krcato jer jedino to i zaslužuje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati