Cucurbita moschata, pepo, turban ili kabocha - vodič kroz vrste bundeva
TIKVE, buče ili bundeve su jednogodišnje biljke koje izvorno dolaze iz Amerike, a pripadaju obitelji tikvovki, u koju spadaju i dinja, krastavac i lubenica. Iako većina ljudi tikve poistovjećuje s povrćem, s botaničkog stajališta se smatraju voćem jer sadrže sjemenke biljke.
Vjeruje se da tikve, zajedno s kukuruzom i grahom, potječu iz Meksika i Srednje Amerike, gdje su se kao hrana počele uzgajati prije otprilike 7500 godina. Autohtoni stanovnici su podijelili mnoge vrste tikvi s europskim doseljenicima, koji su sjeme prenijeli u svoje zemlje.
Danas se tikve i bundeve uzgajaju u cijelom svijetu i iznimno su popularne kao prehrambena namirnica. Kod nas su najpoznatije tri vrste, obične tikve (Cucurbita pepo), tikve pečenice (Cucurbita maxima) i muškatne tikve (Cucurbita moschata).
Donosimo vam pregled najpopularnijih i najatraktivnijih vrsta te savjete o tome kako ih iskoristiti.
1. Muškatna tikva (Cucurbita moschata)
Muškatna tikva jedna je od najukusnijih sorti bundeva, plod joj je ispunjen čvrstim mesom narančaste boje, ugodnog je okusa i mirisa te se može konzumirati i sirova. Kao i sve bundeve, muškatna tikva potječe iz Novog svijeta, a arheološki dokazi upućuju na to da se počela uzgajati na prevlaci između Sjeverne i Južne Amerike prije otprilike 10.000 godina.
Prepoznatljiva je po izduženom obliku, kao i tanjoj i glađoj kori u usporedbi s drugim vrstama bundeva, a ovisno o sorti, boja kore može varirati od svijetlo zelene do blijedo narančaste.
Vrlo je hranjiva, a okus joj je prirodno slatkast, što se posebno osjeti kada je pečena. Sjemenke su također vrlo ukusne, ali i bogate bjelančevinama i korisnim masnoćama. Postoji bezbroj recepata u kojima se koristi i ne postoji kulinarsko područje u koje se nije zavukla. Može se kuhati, peći, pohati, koristiti u juhama, varivima, rižotu, kao nadjev ili pire, a nerijetko se koristi i pri izradi tijesta i slastica.
Zbog svog bogatog okusa i teksture smatra se izvrsnom zamjenom za krumpir ili batat u mnogim receptima. Također je poznata po tome što se dobro čuva, što znači da se može skladištiti i konzumirati tijekom hladnijih mjeseci.
2. Obična tikva (Cucurbita pepo)
Obična tikva ili bundeva prepoznatljiva je po svojoj narančastoj boji i zaobljenom obliku. Izvorno potječe iz Srednje i Južne Amerike, gdje je bila važna namirnica za mnoge drevne civilizacije prije nego što je prenesena u druge dijelove svijeta.
Za Noć vještica obične bundeve se tradicionalno izdubljuju i rezbare kako bi se napravili lampioni s različitim licima ili motivima. Ovaj običaj započeo je u Irskoj i Škotskoj, gdje su ljudi koristili repe za izradu lampiona, ali kada su se doselili u Ameriku, otkrili su da su bundeve idealne za tu svrhu.
Iako su obične bundeve popularne za dekoraciju, njihova pulpa se također često koristi za kuhanje. Meso bundeve je bogato vitaminima i mineralima te se često koristi za izradu juha, pirea i drugih jela. Sjemenke bundeve također se mogu pržiti i konzumirati kao zdrav snack.
3. Hokkaido tikva (Cucurbita maxima)
Hokkaido tikva privlači pažnju svojom jarko crveno-narančastom korom i kompaktnom veličinom. Iznimno je popularna u europskoj kuhinji, posebno u njemačkim i francuskim receptima.
Ono što je čini posebnom jest činjenica da joj je kora dovoljno tanka i mekana kada se skuha, pa ju nije potrebno ljuštiti prije pripreme jela, što znatno pojednostavljuje pripremu. Pulpa joj je slatkasta i blago orašastog okusa, s teksturom koja je idealna za juhe, piree i pečenje u pećnici. Njezino sjeme može se pržiti i jesti kao snack ili koristiti u salatama.
Hokkaido tikva nije samo ukusna već i nutritivno bogata. Sadrži obilje antioksidansa, uključujući beta-karoten, koji joj daje karakterističnu narančastu boju. Također je dobar izvor vitamina C, vitamina B, kalija i vlakana, koji su ključni za zdravu probavu. Također ima nisku kalorijsku vrijednost, što je čini odličnom opcijom za one koji paze na unos kalorija.
4. Špageti bundeva
Špageti bundeva je zanimljiva vrsta bundeve koja je dobila ime po svom jedinstvenom mesu. Kada se skuha, pulpa ove bundeve se raspada u tanke niti koje izgledaju poput špageta, zbog čega je postala popularna kao niskokalorična zamjena za tjesteninu.
Špageti bundeva je ovalna, s glatkom svijetlo žutom do narančastom korom. Njezino meso se ističe blagim, gotovo neutralnim okusom koji dobro upija okuse i začine s kojima se kuha.
Osim što je niskokalorična, bogata je vlaknima, vitaminom B, folnom kiselinom i kalijem. Idealna je za dijete bez glutena i one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata.
Ova bundeva može se peći ili kuhati na pari dok ne postane mekana, a zatim se koristiti kao osnova za razna jela – od "tjestenine" s umakom, preko salata do raznih priloga.
5. Turban bundeva
Turban bundeva je prepoznatljiva po svom neobičnom obliku koji podsjeća na turban s velikim izduženim vrhom. Boja kore varira od zelene, narančaste do bijele, često s prugastim ili pjegavim uzorkom.
Pulpa ove bundeve je blagog okusa s notom orašastih plodova, nešto slično kestenu. Pulpa je prilično čvrsta i manje vlažna nego kod nekih drugih vrsta bundeva, što je čini izvrsnom za pečenje ili punjenje. Osim što je ukusna, turban bundeva je i nutritivno bogata te je dobar izvor vitamina A, vitamina C, kao i vlakana.
6. Acorn bundeva
Acorn bundeva, poznata i kao žir bundeva, malena je, obično teži oko 1-2 kg. Tipično je tamnozelene boje, ali postoje i varijante koje su žute, bijele ili višebojne. Ima oblik sličan žiru s duboko urezanim rebrima.
Meso Acorn bundeve je zlatno-žute boje s bogatim, orašastim okusom. Obično se koristi za pečenje ili kuhanje, a zbog svoje veličine i oblika, često se koristi kao posuda za razna jela.
Acorn bundeva je bogata vitaminom C, vitaminom A, vlaknima i kalijem.
7. Kabocha
Kabocha, ponekad poznata i kao japanska ili zimska bundeva, ima tamno zelenu koru i okrugli oblik. Njena kora može biti blago hrapava, a sam plod je obično srednje veličine i težine.
U kulinarskom smislu Kabocha je cijenjena zbog svoje bogate i kremaste teksture. Meso je slatko, s blagim orašastim okusom, često uspoređivano s kombinacijom batata i bundeve. U azijskoj kuhinji posebno je popularna u juhama i tempurama. Može se peći, kuhati ili konzumirati sirova. Kad se peče, kora postaje dovoljno mekana da se može jesti, što dodatno pojednostavljuje pripremu.
Osim što je ukusna, Kabocha bundeva je i nutritivno bogata. Sadrži obilje vitamina A, vitamina C i beta-karotena. Bogata je vlaknima, a u usporedbi s drugim bundevama, ima nešto niži glikemijski indeks, što je čini pogodnom za osobe koje paze na unos ugljikohidrata.
8. Musquee de Provence
Musquee de Provence, ponekad poznata i kao Fairytale bundeva, velika je, plosnata bundeva s duboko urezanim rebrima. Ima tamnozelenu koru dok je mlada, ali kako sazrijeva, postaje bogate narančaste boje. Može težiti od 5 do 20 kg.
Meso ove bundeve je narančasto i ima bogat, orašast okus s primjesama kestena. Vrlo je popularna u francuskoj kuhinji, gdje se koristi u juhama, pireima i desertima. Odlična je i za pečenje i kuhanje.
Kao i većina bundeva, Musquee de Provence je bogata vitaminima A i C te pruža dobru količinu vlakana.
>> Kako je pita od bundeve postala toliko popularna i najbolji recepti koji uspiju svima
>> Što s tikvom? Evo kako je najlakše očistiti i iskoristiti u jelima
>> 10 recepata s bučom za sve koji ne mogu bez ovog narančastog mesnatog ploda
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati