Danas je Svjetski dan pizze, no znate li uopće kako je nastala?
NAJPOPULARNIJA brza hrana na svijetu pizza 9. veljače slavi svoj dan. Povodom Svjetskog dana pizze odlučili smo prisjetiti se kako je ovo slavno jelo uopće nastalo.
Pizzu u današnje vrijeme jedemo posvuda, no ona ima dugu povijest i ljudi je jedu stoljećima iako je u početku izgledala malo drugačije. Još u antičko doba ljudi su uživali u lepinjama s dodacima, i to uglavnom oni koji si nisu mogli priuštiti raskošnija jela, a prve se pizze pojavljuju čak u Vergilijevoj Eneidi.
Pizza za doručak
Ali pizza kakvu danas poznajemo nastala je u Napulju krajem 18. stoljeća. U to je vrijeme stanovništvo Napulja vrtoglavo raslo i bilo je puno siromašnih radnika kojima je trebala brza i jeftina hrana, a pizze su zadovoljile tu potrebu i često bi se jele za doručak.
Najjednostavnije su pizze bile nadjevene samo češnjakom, mašću i soli, a neke druge su sadržavale i rajčice, sir ili inćune. No jedno im je bilo zajedničko, a to je bila niska cijena, koja ih je na kraju učinila toliko popularnima.
Kraljevsko odobrenje
Nakon što se Italija ujedinila, kralj Umberto I. i kraljica Margherita posjetili su Napulj 1889. godine, a umorni od kompliciranih francuskih jela koja su im posluživana za doručak, ručak i večeru, ondje su kušali tri vrste pizze - jednu sa svinjskom mašću, sirom i bosiljkom, drugu sa sirom, a treću s rajčicama, mozzarellom i bosiljkom. Kraljica je bila oduševljena, a posljednja je pizza nazvana Margherita u njezinu čast.
Ovo je kraljevsko odobrenje pizzu transformiralo iz lokalnog u pravo nacionalno jelo, u kojem mogu uživati siromašni, ali i oni bogati. No koliko god popularna bila, pizza je u ostatku Italije i svijeta ostala relativno nepoznata do 1940-ih. Tada se proširila cijelom Italijom i postala tipično talijansko jelo.
Pizza na zapadu
Na drugom kraju svijeta, u Americi, popularnost pizze rasla je nakon što su je u 19. stoljeću tamo donijeli talijanski iseljenici, a već 1905. godine u New Yorku je otvorena prva pizzerija Lombardi's, koja radi i danas.
Pizza je ubrzo počela putovati diljem SAD-a, pa je tako u Chicagu nastala popularna "deep dish" pizza s debljom koricom i obilnijim nadjevima, a stigla je i do Havaja, gdje je, uz šunku, nadjevena i ananasom, na veliko čuđenje Talijana.
Poželite li nakon ovoga pojesti pizzu, znamo kako napraviti odlično tijesto za pizzu, a uz recept, pronaći ćete i par savjeta kako da vam pizza ispadne što bolje.