Evo što jedu najsretniji ljudi na svijetu
PROŠLO je više od deset godina otkako je objavljeno prvo izvješće o sreći u svijetu, a točno je deset godina otkako je Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom je datum 20. ožujka proglašen Međunarodnim danom sreće. Od tada je sve više ljudi počelo vjerovati da se uspjeh jedne zemlje treba ocjenjivati prema sreći ljudi koji u njoj žive.
Prema ljestvici Svjetskog izvješća o sreći, već šestu godinu zaredom, najsretnija zemlja na svijetu je Finska. Ova nordijska zemlja i njezini susjedi Danska, Island, Švedska i Norveška postižu vrlo dobre ocjene prema mjerama koje izvješće koristi za objašnjenje svojih nalaza: životni vijek, BDP po glavi stanovnika, socijalna potpora, niski stupanj korupcije, velikodušnost u zajednici u kojoj se ljudi brinu jedni za druge i sloboda donošenja ključnih životnih odluka.
Ali budući da se ne možemo svi preseliti u Finsku, odlučili smo malo istražiti čime se najsretniji ljudi na svijetu hrane te vam donosimo 7 finskih jela koja se svakako, ako budete u prilici, isplati probati.
Mykyrokka
Ova juha je tipično tradicionalno jelo u istočnoj Finskoj. Glavni sastojak su myky, odnosno okruglice veličine dlana koja se pripremaju od ječmenog brašna i krvi.
Okruglice se kuhaju u juhi koja sadrži krumpir, luk, masno meso i iznutrice kao što su jetra i srca. Ova se juha također naziva i tappaiskeitto ili juha iz mesnice, što se odnosi na stari seoski običaj kada su se životinje u jesen klale i meso prerađivalo, a od onog što je ostalo pripremala juha.
Lohikeitto
Kremasta juha od lososa je uobičajeno jelo u Finskoj i drugim nordijskim zemljama. Sastoji se od fileta lososa, kuhanog krumpira te mrkve i poriluka. Ova juha se poslužuje topla, uz dodatak malo svježeg kopra, a neki kao jedan od sastojaka koriste i mlijeko, koje mora biti punomasno.
Ruisleipä
Kruh je u Finskoj osnovna namirnica i poslužuje se uz gotovo svaki obrok. Bez obzira na to jeste li odsjeli u otmjenom hotelu u Helsinkiju ili nekom seoskom pansionu, za doručak ćete uvijek pronaći finski raženi kruh od kiselog tijesta.
Ruisleipä je tamni, kiselkasti kruh koji je popularan u svim nordijskim kuhinjama. U usporedbi s popularnijim njemačkim raženim kruhom, finski sadrži manje masnoće i nema toliko vlažnu teksturu. Najčešće vrste finskog raženog kruha, za razliku od onog švedskog, nisu slatke niti sadrže začine poput kima.
Leipäjuusto
Leipäjuusto ili juustoleipä je tipičan desert iz sjeverne Finske. Radi se o škripavcu blagog okusa koji se proizvodi od kolostruma kravljeg, sobovog ili kozjeg mlijeka. Ovaj sir ćete pronaći u svim finskim trgovinama, a sve što trebate učiniti je zagrijati ga u tavi i po njemu posuti izmiješane borovnice.
Tradicionalno se ovaj sir sušio te se mogao čuvati do nekoliko godina. Za jelo se suhi, gotovo kao kamen tvrdi sir zagrijavao na vatri koja bi ga omekšala i dala mu ukusnu aromu.
Karjalanpiirakka
Karelijski kolačići ili karelske pite su tradicionalna punjena peciva ili piroge porijeklom iz regije Karelije. Jedu se diljem Finske, kao i u susjednim područjima poput Estonije i sjeverne Rusije.
Ove ukusne delicije se pripremaju od tankog raženog tijesta i pune nadjevom od pire krumpira ili pudingom od riže. Najčešće se prije jela mažu dok su još tople maslacem pomiješanim s nasjeckanim tvrdo kuhanim jajima.
Poronkäristys
Finci uživaju u mesu sobova tijekom cijele godine. Ovaj klasik nije popularan samo u Finskoj, već i u drugim nordijskim zemljama, iako postoje brojne regionalne varijacije.
Obično se koriste odresci sobova koji se režu na tanke ploške (obično dok je meso još smrznuto kako bi se lakše rezalo), prže na masnoći (tradicionalno na jelenjoj masti, a danas su češći maslac i ulje) te se začine crnim paprom i solju. Na kraju se doda malo vode, vrhnja ili piva i sve zajedno se pirja dok ne omekša. Jelo se poslužuje s pireom od krumpira i brusnicama.
Salmiakki
Salmiakki je možda najpoznatiji od svih naizgled čudnih finskih delicija. Ovaj slatkiš ima okus salmiak soli (amonijev klorid) i toliko je popularan u Finskoj da ćete pronaći alkoholna pića, umake, sladolede, kolače i muffine s okusom salmiakkija.
Ljudi kažu da u ovom okusu možete istinski uživati samo ako ga poznajete od djetinjstva jer mu salmiak sol daje trpak, slan okus, sličan okusu tanina, kojeg nalazimo u crvenim vinima. Konzumiranje ovog slatkiša može potaknuti nepce da prepoznaje slane ili slatke okuse, ovisno o pojedincu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati