Humus veličanstveni: Vodič za pripremu najpopularnijeg namaza na svijetu
OVAJ JEDNOSTAVNI bliskoistočni umak ima toliko obožavatelja da su se godinama vodili sporovi o njegovom porijeklu, s Libanonom i Izraelom kao glavnim protagonistima koji tvrde da su ga izumili.
Iako postoje kvalitetne verzije koje se mogu kupiti u trgovinama, potičemo vas da sami pokušate napraviti svoj. Obećavamo da se više nećete vraćati kupovnom.
Kada je riječ o receptima za humus, postoji mnogo varijacija, ali u osnovi se sastoji od slanutka, tahinija, limuna, češnjaka i soli. Važna je i tekstura, a najpoželjnija je ona koja je svilenkasta i glatka. No, tehnike za postizanje takve teksture mogu izazvati pravu zbrku (pokušajte svako zrno slanutka iz konzerve oguliti pojedinačno i razumjet ćete zašto).
Postoji toliko informacija o tome kako napraviti savršen humus da stvari mogu postati pomalo zbunjujuće, pa hajde da to razjasnimo.
Sušeni ili konzervirani slanutak (i kako ga kuhati)
U borbi između sušenog i konzerviranog slanutka, što se tiče najboljeg okusa i konzistencije, obično pobjeđuje sušeni slanutak. Međutim, njega treba namakati i puno duže kuhati. Kako većini nas nedostaje vremena, nije nikakav grijeh humus pripremiti od konzerviranog slanutka.
Ključno je da, bez obzira na vrstu slanutka koji koristite, on postane izrazito mekan prije nego što ga usitnite kako biste dobili svilenkastu teksturu. Sušeni slanutak zahtijeva kuhanje satima, dok kod konzerviranog slanutka to može potrajati samo oko 20 minuta.
Jedan koristan savjet je dodavanje sode bikarbone u vodu tijekom kuhanja slanutka (bilo sušenog ili konzerviranog) jer pomaže razgraditi škrob i ubrzava proces omekšavanja. Omjer bi trebao biti otprilike pola žličice sode bikarbone na jednu konzervu slanutka.
Namakanje sušenog slanutka prije kuhanja je ključno, a možete dodati malo soli i sode bikarbone u vodu za namakanje. Najbolje je slanutak ostaviti da se namače preko noći kako bi nabubrio i omekšao - samo nemojte zaboraviti promijeniti vodu prije kuhanja. Tijekom kuhanja sušenog slanutka može se pojaviti pjena na površini vode. To je normalno, jednostavno je uklonite i nastavite kuhati.
Bilo da koristite konzervirani ili sušeni slanutak, znat ćete da je gotov kada ga lako možete stisnuti između prstiju. Tada ocijedite slanutak, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhao jer će vam trebati kasnije.
O kožicama
Većina ljudi se slaže da je humus najbolji kada se ukloni barem dio kožica s njega, ali to može potrajati. Međutim, ako je vaša električna sjeckalica dovoljno snažna i slanutak je skuhan kako je ranije opisano, kožice će biti dobro izmiksane i nema stvarne potrebe za njihovim uklanjanjem.
No, ako ipak želite pokušati ukloniti kožice, umjesto da svako zrno čistite pojedinačno, samo protresite posudu s kuhanim slanutkom i žlicom uklonite kožice kako budu izlazile na površinu vode. Alternativno, nakon što ste ga ocijedili, možete ga staviti između dva čista kuhinjska ručnika i nježno trljati kako biste skinuli kožice.
Drugi osnovni sastojci
Tahini namaz su u osnovi sjemenke sezama koje su usitnjene u gustu pastu. Univerzalnost i bogat orašasti okus tahinija čine ga ključnim sastojkom u bliskoistočnoj kuhinji - i iznimno hranjivim.
Kada se radi o upotrebi tahinija u humusu, važno je zapamtiti dvije stvari. Prvo, odaberite najbolju kvalitetu i potražite svjetlije varijacije koje koriste oguljene sjemenke sezama. Tamnije varijacije mogu imati gorak okus i neće vam dati željeni rezultat.
Drugo, bitno je koristiti dovoljno tahinija - to je ključno. Barem trećina ukupne težine vašeg humusa trebala bi biti tahini. Dakle, za konzervu slanutka od 400 grama želite osigurati da imate najmanje 150-200 grama tahinija. Ako stavite manje, okus jednostavno neće biti isti.
Tahini možete dodati izravno u slanutak u blenderu ili ga možete pomiješati s češnjakom i limunom i onda dodati.
Tahini se ponekad može zgusnuti kad mu se doda tekućina poput limunovog soka. Ne brinite - postupno dodavanje vode pomoći će tahiniju da se vrati u svoje prvobitno kremasto stanje.
Češnjak
Neki recepti predlažu dodavanje svježeg češnjaka izravno u miješalicu, ali to humusu može dati preintenzivan okus.
Češnjak je najbolje dodati u vodu dok se kuha slanutak. To će ublažiti njegov okus, ali ipak pružiti ugodan okus. Druga opcija je zgnječiti češnjak i ostaviti ga da odstoji u limunovom soku nekoliko minuta prije nego što ga dodate slanutku.
Miješanje
Ako ste već pravili humus, možda ste primijetili da se slanutak često lijepi za miješalicu tijekom usitnjavanja. Trik je usitnjavati ga dok je još topao kako bi se spriječilo stvrdnjavanje škroba. Multipraktik ili otvoreni modeli miješalica obično su bolji od onih zatvorenih.
Postoji česta zabluda da tijekom usitnjavanja i miješanja humusa treba dodavati obilje maslinovog ulja kako bi se postigla prava konzistencija. Međutim, masnoća u tahiniju dovoljna je za stvaranje homogene teksture. Bolje je dodati maslinovo ulje pri samom posluživanju.
Ako je humus presuh tijekom miješanja, postepeno dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak kako biste postigli željenu konzistenciju. Da biste postigli najbolji rezultat, dodajte vrlo malu količinu vode dok miješate.
Dodaci
Nakon što savladate osnovni recept za humus, možete postati kreativni s dodacima. Da biste humus pretvorili u obrok, možete ga poslužiti s grilanom ili mljevenom janjetinom, što je izvanredna i klasična kombinacija.
Osim toga, humus možete poslužiti s toplim palačinkama, svježim povrćem, čipsom od batata ili pita kruhom - ljepota humusa leži u njegovoj iznimnoj prilagodljivosti!
Kada steknete malo iskustva, možete eksperimentirati i s okusom humusa, dodajući na primjer kumin ili bundevu. Možete ga posuti korijanderom, prženim orašastim plodovima ili čili uljem kako biste dodali malo ljutine.
>> 14 recepata za ukusne namaze koje brzo i lako možete pripremiti kod kuće
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati