Kora lubenice zapravo je zdrava i ne biste je trebali bacati, evo kako je iskoristiti
SEZONA je lubenica, vjerojatno najpopularnijeg ljetnog voća, čiju sočnu, vodenu unutrašnjost baš svi obožavaju, a ono što ostane nakon što je pojedemo je kora, za koju mnogi misle da nije jestiva. Ipak, kora lubenice ima niz zdravstvenih prednosti.
>> Koraci koji pomažu u smanjenju otpada u kuhinji
Kora lubenice sve je popularnija zahvaljujući "zero waste" pokretu, koji podrazumijeva da baš ništa od onoga što pojedemo ne bacimo, pa tako ni koru lubenice. U slučaju, naravno, da nije špricana i tretirana herbicidima ili pesticidima, kora lubenice itekako je zdrava - sjajan je izvor vlakana, sadrži aminokiseline i odlična je za zdravlje srca i krvnih žila.
Kada budete sljedeći put jeli lubenicu, sjetite se toga i njezinu koru iskoristite na jedan od ovih načina - možete je oguliti, a ako je lubenica domaća i nešpricana, onda ni ne morate. Evo što sve možete napraviti od kore.
>> Zero waste lekcija: Nemojte baciti iscijeđene polovice limuna, ovako ih iskoristite
Konzervirana slatka kora lubenice
Kako biste konzervirali koru lubenice i od nje dobili slatki kompot, koji možete ili pojesti ili dodati raznim desertima, trebat će vam 650 g kore od lubenice, 650 g smeđeg šećera, 100 ml soka od limuna, jedna žlica ekstrakta vanilije i voda. Nakon što pojedete lubenicu, koru narežite na komadiće i ostavite ih u litri vode, u koju ste dodali sok od limuna, otprilike dva do tri sata.
Komadiće kore dobro isperite, a u međuvremenu u lonac stavite 500 ml vode, dodajte šećer i pustite da zavri. Zatim dodajte i koru od lubenice i kuhajte na laganoj vatri otprilike dva sata. Desetak minuta prije kraja dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. Ohladite, zatim izlijte u staklenke i spremite u hladnjak. Možete je poslužiti uz neki kolač.
Smoothie s korom lubenice
Možda najjednostavniji način da iskoristite koru od lubenice je da od nje napravite fin i zdrav smoothie. Narezanu koru od lubenice stavite u blender, dodajte par kockica leda i malo limunovog soka i dobit ćete smoothie koji je savršeno osvježavajuće piće, idealno za dane kada vladaju ljetne vrućine.
Slatkiši od kore lubenice
Slično kao i u prvom primjeru, od kore od lubenice možete napraviti slatkiše. Koru prvo narežite na kockice, a zatim je pospite šećerom, dobro promiješajte i pustite da odstoji jedan sat. Koru od lubenice sada lagano prepecite na tavu dok se ne počne karamelizirati, a zatim je možete namočiti u ledenu vodu ili je iz tave prebaciti na tanjur i poslužiti ohlađenu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati