Košta 10 do 150 eura, Hrvati ga često unište pri prvom korištenju
ZNATE li kako pravilno koristiti wok? Azijska kuhinja kod nas je sve popularnija, a samim time raste zanimanje za pripremu jela iz wok tave, no mnogi Hrvati tu tavu - koja se može naći i po 10-ak eura za one s premazom (trenutno je wok u Konzumu na akciji za 9.95 eura) ili 50, 80 do 150 eura za metalne wokove (Sol i papar, Lonci i poklopci) - ne znaju pravilno koristiti i često je unište već pri prvom korištenju.
Jedna od najčešćih pogrešaka koje ljudi rade kad prvi put barataju wok tavom bez neprianjajućeg premaza je nedovoljno zagrijavanje - kako bi vam jelo uspjelo, tavu morate dobro zagrijati i staviti dosta ulja, a morate voditi računa i o temperaturi. Naime, sredina wok tave najbrže se zagrije pa je zato miješanje namirnica u woku ključno kako se ne bi zalijepile za dno.
Kako pravilno zagrijati wok?
Kupljenu wok tavu prije prve uporabe trebate pripremiti, a o nekoliko stvari treba voditi računa. Prva je da se ukloni površinski sloj pa wok tavu prvo trebate oprati u vrućoj vodi i obrisati. To je ujedno prvi i zadnji put da na wok tavi koristite deterdžent za pranje posuđa jer bi se tava svaki put nakon toga trebala samo lagano isprati vodom.
Nakon toga wok treba dobro zagrijati na najjačoj vatri kako bi tava promijenila boju, što traje između pet i 10 minuta. U wok zatim stavite žlicu ulja i kuhinjskim papirom ga rasporedite duž cijele tave pa tavu grijte još pet minuta kako bi se stvorila patina koja sprječava lijepljenje hrane.
Wok tava sada je spremna za korištenje - na nju stavite još malo ulja, zagrijte ga i na njemu možete peći bez straha od lijepljenja. Kad završite s kuhanjem, vodom i spužvicom uklonite ostatke hrane iz tave, a prije svakog idućeg korištenja ponovno rasporedite ulje po cijeloj tavi i dobro je zagrijte.
Kako napraviti jelo iz woka?
Sada znate kako pravilno zagrijati wok da vam se hrana ne bi ljepila, a evo i par savjeta kako da vam jelo iz woka svaki put ispadne odlično. Dva su osnovna pravila, a prvo je da sve namirnice moraju biti narezane na komade jednake veličine - ili na rezance ili na ploške.
Od povrća možete koristiti što god imate kod kuće, a kuhanje započnite s prženjem češnjaka ili luka, kojem ćete zatim dodati piletinu narezanu na tanko. Dobro promiješajte, a zatim dodajte povrće kojeg uvijek mora biti više nego mesa, kaže autor ovog recepta (jedna trećina mesa na dvije trećine povrća).
Važno je napomenuti da wok tavu ne smijete pretrpati sastojcima kako bi povrće ostalo hrskavo i ukusno, a ako pravite veću količinu, najbolje je namirnice pripremati dio po dio te ih na kraju pomiješati.
>> Ovo su najčešće pogreške prilikom stir fry tehnike prženja, izbjegnite ih
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati