Meksikanka Elena Reygadas proglašena je najboljom cheficom na svijetu za 2023. godinu
WORLD'S 50 Best Restaurants proglasio je Meksikanku Elenu Reygadas najboljom cheficom na svijetu za 2023. godinu.
"Kao ključna osoba iza jednog od najslavnijih restorana u Mexico Cityju, Elena Reygadas provela je dugo vremena razmišljajući o tome kakva bi trebala biti uloga kuhara u 21. stoljeću. Njezino duhovno preispitivanje dovelo ju je ne samo do toga da u svojim jelovnicima u Rosetti odražava bioraznolikost Meksika i njegove bogate kulture već i do razvoja inicijativa koje pomiču granice onoga što restoran može biti u modernom svijetu", pišu.
Rođena u Mexico Cityju 1976., Reygadas je bila fascinirana pisanom riječju i studirala je englesku književnost na Nacionalnom autonomnom sveučilištu Meksika, ali nakon diplome pozvala ju je kuhinja. Upisala je tada Francuski kulinarski institut u New Yorku (sada Međunarodni kulinarski centar).
Otišla je u London
Njezina ju je strast potom odvela u London, gdje je provela nekoliko godina radeći s talijanskim kuharom Giorgiom Locatellijem u njegovom popularnom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Locanda Locatelli.
Reygadas je upila neke od ključnih principa talijanske kuhinje, kao što su poštovanje sastojaka, sezonalnost i gostoljubivost, koje je ponijela sa sobom kada se vratila u Mexico City nakon rođenja svoje prve kćeri.
Njezin restoran Rosetta otvorio je svoja vrata u veljači 2010. u staroj vili u povijesnoj četvrti Roma, a opremljen je namještajem koji je Reygadas ručno birala na sajmovima rabljene robe.
Veliku pažnju pridaje kruhu
Bila je među prvima u Mexico Cityju koji su shvatili važnost kruha kao dijela profinjenog obroka, proučavajući drevne zanatske tradicije pečenja i vraćajući tehniku spore fermentacije kako bi razvila vlastiti recept za savršenu štrucu.
To se pokazalo toliko popularnim da se 2012. Rosetta proširila u La Panadería de Rosetta, pekarnicu u kojoj vjerni gosti i publika mogu izravno kupiti Elenine kreacije. Rosetta je uvrštena u osam izdanja popisa 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi, a također se prvi put pojavljuje na proširenom popisu 50 najboljih svjetskih restorana 2022. na 60. mjestu.
Cuadernos
Posljednjih godina Elena priprema i objavljuje seriju kratkih tekstova koje naziva cuadernos (u prijevodu bilježnice) s ulomcima akademskih tekstova koje smatra važnima u razgovoru o modernoj gastronomiji, a koje gosti mogu pokupiti u Rosetti. Nada se da će njima podići svijest i potaknuti razgovore o načinima na koje se zdravlje, kultura i okoliš spajaju u gastronomiji.
Godine 2022. Reygadas je pokrenula stipendiju pod nazivom Beca Elena Reygadas kako bi mladim ženama na meksičkom selu dala sredstva za nastavak karijere u kuhanju.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati