Mlada Slavonka Antonia obožava recepte iz mamine bilježnice, otkrila nam je najbolje
IMALI SMO zadovoljstvo razgovarati s Antonijom Jagodić, profesoricom klavira i glazbene kulture iz Požege, koja redovito objavljuje svoje recepte na društvenim mrežama, ali i Index Receptima. Trenutno živi i radi u Zagrebu, za koji kaže da joj je donio puno lijepih stvari u životu. Nakon napornih radnih dana vrijeme provodi u kuhinji smišljajući i pripremajući nove kulinarske kreacije, naravno, uz inspirirajuću glazbenu podlogu.
Sve je krenulo s receptima iz mamine bilježnice
Antonijina avantura sa snimanjem i objavljivanjem videorecepata nije započela s predumišljajem, već se razvila spontano i postepeno. Počeci su vezani uz vesele trenutke provedene s mlađom sestrom Leom, s kojom je snimala popularne YouTube videozapise u kojima je Antonia kuhala, a Lea kušala i ocjenjivala pripremljena jela. Iz tog perioda proizašao je i naziv Antonijinog YouTube kanala - LeAny, hibrid njihovih imena.
Kako je vrijeme prolazilo, Antonia je shvatila da joj kuhanje pruža veliku dozu zadovoljstva te je snimanje recepata uskoro postalo njen omiljen oblik relaksacije i mjesto gdje je mogla pobjeći od svakodnevnih obaveza i ubrzanog tempa života. Bez ikakvih očekivanja snimala je za svoj gušt, a jednostavni recepti iz mamine bilježnice postali su njen početni repertoar.
Voli oživljavati starinska jela
Antonia rijetko slijedi striktne kuharske dogme ili složene kulinarske filozofije. Naprotiv, njeni recepti nastaju spontano, kaže, s idejama koje često stižu iz svakodnevnih interakcija, susreta i događaja. Posebno je privlače jela i kolači koji bude sjećanja te stari recepti koji imaju moć oživjeti emocije onih koji ih kušaju.
Kaže kako je danas rijetkost pronaći pravi starinski kolač u restoranu ili slastičarnici, koji bi vas okusom vratio u neko drugo doba ili podsjetio na određene ljude i mjesta. Upravo ta nostalgija inspirirala ju je da predstavi i oživi neka starinska jela, kolače i torte, baš onako kako su ih nekoć pripremale naše mame i bake.
"Pravi je izazov peći kolače i torte po receptima iz starih bilježnica jer su imali dosta šture upute za pripremu. Na primjer, pecite dok ne porumeni ili dok se ne ispeče, i to mi je bio izazov", objasnila je.
Uz malo mašte, svaki recept postaje avantura
Snažno potiče na eksperimentiranje u kuhinji, posebno s namirnicama koje volimo, dok smatra kako namirnice s kojima imamo manje iskustva treba upoznavati i uvoditi postepeno. Bitno je da bude jednostavno, fino i brzo gotovo, smatra.
Svaki njen recept je produkt spontanosti i eksperimentiranja s namirnicama koje dobro poznaje. Iako rekreira i neke recepte koje je vidjela kod drugih, što uvijek naglašava, mnogi su dio tradicije i baštine koju cijeni i čuva.
U današnje vrijeme, kad je mnogo namirnica i začina lako dostupno, svaki recept može dobiti novo ruho. Antonia voli lješnjake i bademe te ih je koristila umjesto oraha i maka u tradicionalnim slavonskim kolačima poput orehnjače i makovnjače i svi su bili oduševljeni novim okusima, ispričala nam je.
U svojoj kuhinji uvijek ima jaja, brašno i mlijeko
Tri osnovne namirnice koje uvijek ima pri ruci u svojoj kuhinji su jaja, brašno i mlijeko jer se od ovih jednostavnih sastojaka može stvoriti velik broj različitih jela.
"Na primjer, s njima možete pripremiti klasične palačinke, u Slavoniji dobro poznatu razljevušu koja se peče u pećnici prelivena vrelim uljem, uštipke ili kiflice koje su postale moj zaštitni znak i koje pripremam odoka, bez potrebe za receptom. Također, vrlo su fine i lepinje koje postanu posebno ukusne kada na njih naribate malo sira koji se topi po njima...", nabraja Antonia.
Priprema likere koristeći poznate čokoladice i slatkiše
Među najneobičnijim kreacijama koje je stvorila treba istaknuti likere. Ali ne bilo kakve. Antonia priprema likere koristeći poznate čokoladice i slatkiše koje svi vole, poput Kinder čokolade, Nutelle, Raffaella, Ferrero Rochera i Oreo keksa. Ovi domaći likeri postali su veliki hit među njenim ukućanima, prijateljima, ali i njenim pratiteljima na društvenim mrežama.
Konstruktivne kritike smatra iznimno korisnima
Antonia nema strogo određene planove za objave. Umjesto toga vodi se time što joj je u datom trenutku zanimljivo i inspirativno, što bi željela sama isprobati i što želi podijeliti s drugima. Povratne informacije koje dobiva na društvenim mrežama u velikoj su mjeri pozitivne i, kako kaže, do sada nije naišla na značajnije negativne kritike.
Ako i postoje, većinom su usmjerene na poboljšanja i usavršavanje njenog rada. Takve konstruktivne kritike smatra iznimno korisnima jer je uvijek u procesu usavršavanja onoga što prezentira svojim pratiteljima.
San joj je koristiti vlastitu glazbu u svojim objavama
Ako ste ikad gledali neki od Antonijinih YouTube videa, mogli ste primijetiti da većinom koristi klavirsku glazbu u pozadini. Glazba je za nju vrlo bitan dio svakog videorecepta, toliko da zna provesti sate birajući pjesme koje bi savršeno pratile određeni video. S klavirom i hranom, smatra, stvara se posebna harmonija. Njen san je u budućnosti koristiti vlastitu autorsku glazbu u svojim videoreceptima.
U nastavku možete pronaći nekoliko Antonijinih recepata koje je objavila na Index Receptima. Preporučujemo da istražite njen profil kako biste otkrili cijelu paletu jednostavnih i kreativnih recepata. Bez obzira tražite li inspiraciju za nešto novo ili želite otkriti moderan twist za tradicionalne recepte, Antonijina kolekcija nudi nešto za svakoga.
A s obzirom na to da Antonia uvijek radi na novim idejama, tko zna kakve ćete gastronomske dragulje pronaći sljedeći put kad posjetite njen profil. Sretno kuhanje i uživanje u hrani uz Antonijine recepte!