Na hladnim mjestima brzo se kvare - ove namirnice ne bismo smjeli držati u hladnjaku
GDJE JE određenim namirnicama mjesto - u hladnjaku, smočnici ili u kuhinjskom elementu? Neke namirnice sigurno zabunom često stavljamo u hladnjak, a tamo im uopće nije mjesto - zapravo bi trebale biti u smočnici ili na nekom drugom suhom i tamnom mjestu. Evo par namirnica koje nikako ne biste trebali držati u hladnjaku, tvrde neki.
>> Koliko često čistite hladnjak? Evo kako to napraviti pravilno
Krumpir
Kada je riječ o hrani koju nikada ne bismo smjeli držati u hladnjaku, na prvom je mjestu sirovi krumpir. Hladnoća u hladnjaku može biljni škrob pretvoriti u šećer i učiniti ga slađim, što nije idealno za krumpir, kao ni za njegovu teksturu kada ga skuhamo ili spečemo.
Češnjak
Ni češnjak ne biste smjeli stavljati u hladnjak, pogotovo ako ga spremite u hermetički zatvorenu posudu. Niske temperature mogu uzrokovati da češnjak proklija, postane pljesniv i dobije gumastu teksturu, što nikako ne volimo. Trebate ga držati u smočnici, gdje je dobar protok zraka.
Luk
Hlađenje ima štetan utjecaj na teksturu i rok trajanja luka. Vlaga u hladnjaku potiče rast plijesni na luku, što ga čini opasnim. A možda još gore od svega je staviti luk u plastičnu vrećicu jer će tada uvući i apsorbirati mikroplastiku iz te plastične vrećice. Dakle, čuvajte ga u smočnici u papirnatoj vrećici.
Paprika
Zbog hlađenja paprike više neće biti toliko hrskave i svježe, tako da ni njih ne bi trebalo spremati u hladnjak. Hladno okruženje može uništiti staničnu strukturu paprike, što rezultira mekanim, gnjecavim i nimalo ukusnim paprikama. Držite ih u papirnatoj vrećici na tamnom mjestu u smočnici.
Krastavci
Ni krastavci se ne bi trebali držati u hladnjaku - hlađenje će ubrzati proces truljenja krastavaca, a osim toga, niske temperature mogu uzrokovati da krastavci izgube svoju hrskavost, što nikako ne želimo.
>> Produljite svježinu voća i povrća u smočnici uz nekoliko kul trikova
Razno voće
Voće poput jabuka, dinja, bresaka, manga, naranča i limuna te bobičasto voće poput jagoda, malina i borovnica jednostavno je boljeg okusa ako ga držite na sobnoj temperaturi. Zato biste za ovo voće definitivno trebali izbjegavati hladnjak ako želite da zadrži najbolji okus.
Mljevena kava i zrna kave
Iako to rijetko tko radi, ni kavu ne bi trebalo držati u hladnjaku. Naime, držanje kave u hladnjaku može uništiti njezin okus, a može vrlo lako upiti druge arome (a svi znamo da ih u hladnjaku ima mnogo). Kavu držite u zatvorenoj kutijici u kuhinjskom ormariću.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati