Šveđani hranu počeli uzgajati u supermarketima, evo kako to izgleda
KAO ODGOVOR na razne izazove, poput ograničenih poljoprivrednih površina za uzgoj hrane, švedski start-up SweGreen razvio je sustav vertikalnih farmi za održiv i ekološki uzgoj voća i povrća, i to unutar supermarketa.
Uzgojna platforma jedne vertikalne farme ekvivalentna je proizvodnji na tri hektara tradicionalnog zemljišta, a biljke se ovdje uzgajaju bez tla, koristeći vodu i posebne čepove od kamene vune. Osim toga, kupci u supermarketima mogu promatrati proces rasta i berbe svježih proizvoda, a zatim ih i kupiti s polica.
Manje CO2 i bolji okus proizvoda
SweGreenov sustav omogućuje uzgoj više od 100 vrsta kultura, uključujući salatu, peršin, kopar i mentu, a trenutno testiraju i uzgoj biljaka poput jagoda. Osim toga, počeli su uzgajati i mikrozelenje, koje je sve popularnije.
Prve vertikalne farme već su implementirane u nekim supermarketima u Švedskoj i Njemačkoj, a ovakav način uzgoja voća i povrća ima i brojne prednosti. Osim što se smanjuju emisije CO2 povezane s transportom, produljuje se rok trajanja proizvoda, ali i poboljšava njihov okus.
Ovisno o veličini supermarketa, klijenti SweGreena mogu birati između nekoliko sustava - postoje oni koji se prostiru na 45 metara s proizvodnjom do 300 usjeva dnevno, ali i manji, od 12 metara, koji mogu proizvesti do 116 usjeva dnevno.
Vertikalne farme unutar supermarketa, osim što smanjuju ugljični otisak, odlično su rješenje za budućnost proizvodnje hrane, u kojoj će svježi proizvodi biti dostupni u stvarnom vremenu i moći će ih se kupiti direktno s polica.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati