Tanghulu su slatke kineske grickalice za kojima je poludio cijeli TikTok, evo recepta
ZNATE LI što je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dječjim rođendanima, nevjerojatno je hrskava i slatka, a riječ je o voću nabodenom na štapiće koje se umoči u rastopljeni šećer.
Ova je slastica postala viralna na društvenim mrežama i nema tko ju nije isprobao, a od voća se može koristiti baš sve - od grožđa i jagoda do borovnica, kivija i naranči, a najbolje funkcionira bobičasto voće otprilike iste veličine.
Kako napraviti tanghulu?
Na TikToku pronašli smo gomilu recepata za ovaj desert, a voće koje se najčešće koristi su jagode i grožđe. Voće se najprije dobro opere i pobriše (ako nije suho, na kraju neće biti hrskavo) i nabode se na štapiće od ražnjića, a zatim se u posebnu posudu stavi kuhati oko 400 g bijelog šećera i 200 ml vode.
Šećer kuhajte na laganoj vatri bez miješanja dok ne dobijete konzistenciju sirupa svjetlosmeđe boje. Ražnjiće zatim umočite u sirup od šećera i lagano ih okrenite kako bi cijeli bili umočeni u sirup, a zatim ih odmah umočite u ledenu vodu kako bi se šećer stvrdnuo. I to je to - na kraju ćete dobiti hrskave i slatke voćne ražnjiće.
Odakle potječe ova slastica?
Ovaj desert dolazi iz sjeverne Kine i posebno je popularan u Pekingu, a prema legendi, potječe još od dinastije Song. Kineski car Song Guangzong imao je konkubinu po imenu Huang Guifei, a ona se jednog dana razboljela - odbijala je jesti i piti i činilo se da će svakog trenutka umrijeti.
Liječnici iz palače bili su zbunjeni i nisu znali kako je izliječiti, sve dok nije došao novi liječnik koji je kuharima naredio da pripreme glog umočen u šećer. Savjetovao je Huang Guifei da prije svakog obroka pojede nekoliko komada ove slastice, a nakon nekoliko dana ona se u potpunosti oporavila. Uskoro su ovaj desert počeli prodavati i na ulici i tako se proširio po ostatku Kine, a sada i po cijelom svijetu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati