Uskoro u Rovinj stiže vlasnik Tikveša, ali i brojni domaći i strani chefovi
USKORO se održava treći Weekend Food Festival. Stara rovinjska Tvornica duhana postat će od 19. do 21. travnja centar događanja i mjesto okupljanja svih zaljubljenika u gastronomiju, neovisno o tome je li im hrana i piće poziv, posao ili strast, poručuju organizatori.
Ovogodišnje izdanje Weekend Food Festivala donosi putovanje kroz okuse i mirise lokalnih delicija Istre koje će voditi gastronomski virtuoz Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre čiji specijaliteti već godinama očaravaju nepca u restoranu Cap Aureo smještenom u rovinjskom hotelu Grand Park. Ali priča se ne zaustavlja samo na granicama Istre, nego na njima tek počinje, kažu ljudi koji stoje iza eventa.
Tko će sve biti u Rovinju
Festival koji će biti domaćin najprestižnijim gastro i eno imenima regije otkrit će tajne brojnih uspješnih priča među kojima je i ona jednog od najistaknutijih regionalnih poslovnih lidera, legendarnog vlasnika makedonske vinarije Tikveš, Svetozara Janevskog.
O svom gastronomskom putu u Rovinju govorit će i Matija Bogdan, executive chef Aminess grupacije, i Ante Udovičić, vrhunski chef i poznato TV lice.
Zašto ignoriramo važnost dobrih tradicionalnih restorana tema je o kojoj će diskutirati David Skoko - Ribarev sin, Vesna Miletić iz legendarnog restorana Tač te jedan od najcjenjenijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević, dok će Šime Gligora, direktor Sirane Gligora iz Kolana, govoriti o tome može li lokalna kuhinja postati turistička atrakcija i kako kvalitetno pozicionirati autohtone, lokalne proizvode zajedno s ostalim sudionicima panela Lokalna kuhinja kao turistička atrakcija.
Iz Ljubljane u staru Tvornicu duhana stiže Jorg Zupan, slovenski chef koji je prošle godine zatvorio restoran s Michelinovom zvjezdicom i otvorio novi AFTR bistro koji je pravo osvježenje na slovenskoj kulinarskoj sceni. Jorg Zupan će na panelu, u razgovoru s Gašperom Puhanom, potpredsjednikom europskog JRE udruženja, i Gregom Repovžem, vlasnikom Repovža, otkriti tajnu slovenske kulinarske scene.
Osim slovenske, Weekend Food Festival dotaknut će se i recepta uspješnosti beogradske gastronomske scene o čemu će govoriti Goran Kovačević, Atoll Hotel Management, Dimitrije Acevski, izvršni kuhar u grupaciji Karisma Hotels & Resorts, Aleksandar Vasiljević, generalni menadžer Hilton Hotela i Saša Pejić, CEO BQ Restaurant Group kojoj pripada i popularni Lafayette.
Iz Srbije stiže i Nevena Veselinović, nutricionistica i osnivačica jedinstvenog Veganluk održivog koncepta života i prehrane te pionirka u populariziranju cjelovite biljne prehrane. Dodatnu zanimljivost o ovoj stručnjakinji za plant based prehranu otkriva i citat na njezinoj web stranici: "Izgovorite riječ Veganluk, ako se nađete u situaciji, na polufinalu teniskog turnira Wimbledon i vidjet ćete koliko će se ljudi okrenuti prema vama i osmjehnuti....". Zašto? Otkrijte u Rovinju.
Zamislite kako je biti Nijemac u Turskoj. To je priča koju najbolje poznaje Maximilian J. W. Thomae, utemeljitelj moderne turske kuhinje. Već 25 godina gradi svoju karijeru u Turskoj, svakodnevno očaran raznolikošću turskih okusa i mirisa. Danas Maximilian nije samo jedan od najpoznatijih chefova u Turskoj, već i u svojoj rodnoj Njemačkoj, a u Rovinj stiže kako bi otkrio tajne turske kuhinje.