Zrinka je inspiracija svim mamama koje ne znaju što skuhati za ručak
RAZGOVARALI smo sa Zrinkom Janković, Dalmatinkom s karlovačkom adresom i majkom trojice dječaka koja sebe opisuje kao ovisnicu o kavi i maslinovom ulju. Zrinka je svoju ljubav prema kuhanju i kreiranju jednostavnih i ukusnih recepata pretvorila u uspješan online brend. Njezin je blog Mamin Ručak postao online mjesto na kojem mame (ali i tate, naravno!) mogu pronaći inspiraciju za svakodnevna jela te savjete i trikove kako hraniti obitelj zdravo, ali bez previše kompliciranja.
Blog je osmislila u 5 minuta
Zrinka nam je ispričala kako je na porodiljnom dopustu s trećim djetetom došla na ideju da pokrene blog.
"Jedne večeri djeca su zaspala ranije nego inače. U (zasluženoj) tišini sam sjedila na kauču i došla na ideju da pokrenem vlastiti blog o hrani. U doslovno pet minuta sam osmislila ime i logo. Bio je to nevjerojatan trenutak inspiracije", rekla nam je.
Skicirala je koncept i shvatila da se želi obraćati upravo mamama jer njih kao publiku najbolje poznaje. Kako sama kaže, doslovno se zaljubila u svoj projekt i od tog trenutka mu je posvećena.
Želi prikazati realnu svakodnevicu majki
Iako je dugo odbijala koristiti Instagram, pokleknula je pred trendovima današnjeg doba i otvorila svoj profil.
"Želim prikazati svakodnevicu svake mame u kuhinji. Realno. Stvarno. Bez photoshopa i filtera", kaže.
Mamin Ručak je velik dio njenog privatnog života jer inspiraciju pronalazi u svojoj djeci i svakodnevnim događajima koje potom dijeli s drugima. Organizacija i planiranje su ključni u njenom radu.
"Možda je to nekome dosadno, nezanimljivo i naporno, ali s troje djece teško mogu biti spontana. Za svaki dan imam određen cilj i njime se vodim", rekla nam je Zrinka. Jutro je dio dana kada je najproduktivnija. Iako nije uvijek idealno ni lako, Zrinka ističe kako je predivan osjećaj završiti dan znajući da je ostvarila sve što je zamislila uz jutarnju kavu.
U kuhinji ne teži savršenstvu
U protekle dvije godine, otkako je započela svoj projekt, uspostavila je odličan odnos sa svojom publikom.
"Cijenim svaku osobu koja je barem jednom došla na blog, kuhala po mom receptu, komentirala objavu ili samo bacila pogled i otišla dalje", rekla nam je Zrinka. Njen pristup je vrlo demokratski - svi komentari i kritike su dobrodošli pod uvjetom da su konstruktivni.
"Kao ni u kuhinji, tako ni u životu ne težim savršenstvu. Uvijek ću se truditi, ali tko radi, taj i griješi i nema ništa loše u tome, pogotovo ako na greškama naučimo nešto novo", rekla je. Kada je riječ o izazovima i poteškoćama u kuhinji, Zrinka priznaje da se svakodnevno susreće s njima. Uvijek su žurba i kaos, a često se dogodi i da joj jelo zagori. No, umjesto da to skriva, Zrinka takve trenutke voli podijeliti sa svojom publikom.
"Mnoge mame će se prije prepoznati u zagorenom ručku nego u predivno složenom tanjuru s posteljicom i pjenicom. Želja mi je da svaka mama bude ponosna što kuha za svoju obitelj, pa čak i ako joj je ručak zagorio. Iza svakog zagorenog ručka krije se jedna posebna priča koju samo mi znamo", kaže.
Planiranje je ključ uspjeha u kuhinji
Na pitanje o savjetu ili triku za zaposlene roditelje koji žele pripremiti brz, ali ukusan obrok za svoju obitelj, Zrinka ističe kako je planiranje ključno. Zaposlenim roditeljima preporučuje da vikendom isplaniraju jelovnik za naredni tjedan i unaprijed obave kupovinu namirnica.
"Ne možete pripremiti ručak u pola sata ako ne znate u tom trenu što ćete kuhati i ako sve potrebne namirnice nemate kod kuće. Planiranje je ključ uspjeha u kuhinji. Uzmite papir, pitajte ukućane što žele jesti i zajedno sastavite tjedni jelovnik. Život će vam postati jednostavniji, vjerujte mi", govori nam naša simpatična sugovornica.
Inspiraciju pronalazi u sezonskim namirnicama
Osnovna ideja Maminog Ručka su jednostavni recepti s lako dostupnim namirnicama. Zrinka ističe kako želi olakšati svakodnevicu svakoj mami, a to se neće dogoditi ako koristi egzotične sastojke poput pimenta ili prepeličjih jaja. Kao tradicionalni tip, sve više cijeni kuhinju svoje majke i bake.
Za nove recepte inspiraciju pronalazi u sezonskim namirnicama, a temelji ih na osobnom iskustvu jer smatra da tako najbolje uspijevaju. Ističe da nikada ne piše o nečemu što nije i sama doživjela, a trenutno s nestrpljenjem iščekuje sezonu rajčica, krastavaca, tikvica, paprika i patlidžana.
"Moja jela nisu glamurozna. Fokus mi je na svakodnevnim jelima koja će druge inspirirati. Nije mi cilj da se netko divi mojim fotografijama, već da to jelo zbilja skuha svojoj obitelji", ispričala nam je.
Ne odustajte od kuhanih obroka
Što se tiče planova za budućnost brenda Mamin Ručak, Zrinka ima puno ideja te svojoj publici obećava da im neće biti dosadno. Uvijek uživa u kreiranju novih proizvoda i usluga, a našim čitateljima poručuje da nikada ne odustanu od kuhanih obroka.
"Koliko god izazovno bilo, nemojte nikada odustati od kuhanih obroka. Čak i ako mislite da niste spretni u kuhinji ili da nemate dovoljno vremena, mamin ručak je najbolji ručak koji možete ponuditi svojoj djeci", zaključila je.
Na kraju je s nama podijelila jednostavan recept s namirnicama koje su lako dostupne, a djeca ih vole. Radi se o piletini s krumpirom i graškom koja se priprema u jednoj posudi i ukupno zahtijeva oko sat vremena posla. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.