Kako vi zovete ovo jelo? Još uvijek se priprema, a nekoć se tijesto punilo skorupom
JUČER se prikazivala nova epizoda Slatke kuharice, u kojoj je Petra Jelenić posjetila Slunj, odnosno - Rastoke u blizini Plitvičkih jezera. Dočekala ju je gospođa Anka Magdić, koju nazivaju "čuvaricmom tradicije", a Petru je učila kako se priprema slunjska masnica.
Radi se o staroj, seljačkoj poslastici koja se još uvijek priprema u tom kraju, a smatra je se i delicijom. Jednostavno, a ukusno tijesto puni se kombinacijom skorupa i svježeg sira te se peče u pećnici dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu teksturu.
Recept za slunjsku masnicu
Gospođa Anka koristila je jednostavne sastojke.
Za tijesto:
- jaje
- prstohvat soli
- voda
- brašno
Za nadjev:
- jaja
- sol
- skorup
- svježi kravlji sir
Pomiješajte jaje, sol i vodu pa dodajte malo-pomalo brašna dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite u dva dijela pa premažite uljem i ostavite da kratko odmori.
Pripremite nadjev: u jaja dodajte sol, skorup i sir i dobro izradite. Vratite se na tijesto: pobrašnite stolnjak, pouljite pa razvucite tijesto u svim smjerovima. Pola nadjeva rasporedite po površini, savijte masnicu pa prebacite u lim za pečenje. Isto napravite i s drugim tijestom i stavite peći. Detaljan recept pronađite ovdje.
Recept za Masnicu u zeleno Petre Jelenić
Petra je modernizirala ovu poslasticu, i to pirovim brašnom i nadjevom od lisnatog povrća i indijskih oraščića.
Za tijesto će biti potrebno:
- pirovo brašno
- kvasac
- šećer
- žumanjak
- mlijeko
- maslac
- sol
Sastojci za nadjev:
- indijski oraščići
- miješano lisnato povrće (blitva, špinat)
- češnjak
- kiselo vrhnje
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto pa zamotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi kvasac proradio. Zatim preko noći ostavite u hladnjaku.
Blanširajte povrće pa ohladite u ledenoj vodi i ocijedite. Također ocijedite i indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte im povrće, sol, češnjak i kiselo vrhnje pa blendajte dok ne dobijete kremu. Razvaljajte tanko tijesto, namažite nadjev po površini pa zarolajte u roladu. Pričekajte da se tijesto u limu za pečenje udvostruči pa stavite peći. Kad je masnica pečena, premažite je uljem i prekrijte krpom da odmori, zatim je izvadite iz kalupa i ostavite u hrpi.
Cijeli recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati