Liječnici tvrde da neke vitamine nema smisla kupovati: "To je bacanje novca"

Foto: Pixabay

Često se govori o prednostima dodataka vitamina kao važnim čuvarima zdravlja. Međutim, istraživanja pokazuju da vitamini u obliku dodataka prehrani nisu uvijek učinkoviti u prevenciji bolesti, poput srčanih oboljenja ili problema s krvožilnim sustavom, te mogu donijeti više štete nego koristi ako se konzumiraju bez kontrole. Mnogi liječnici čak uspoređuju kupnju takvih dodataka s bacanjem novca, tvrdeći da višak vitamina jednostavno izlazi iz tijela putem mokraće.

Vitamini su esencijalni za pravilno funkcioniranje organizma, ali dodaci prehrani nisu uvijek najbolje rješenje za unos vitamina. Primjerice, vitamin E, ključan za zdravlje imunološkog sustava, najbolje je unositi kroz prirodne izvore poput sjemenki suncokreta, orašastih plodova i brokule. Istraživanja su pokazala da sintetski oblik vitamina E može izgubiti korisna svojstva kada se konzumira u većim količinama te može imati neželjene učinke.

Višak vitamina A može biti toksičan

Vitamin A, važan za zdravlje vida i kostiju, još je jedan primjer vitamina koji može biti štetan ako se uzima u velikim dozama. Tijelo ima tendenciju skladištenja vitamina A, zbog čega pretjerani unos može dovesti do problema s jetrom i čak negativno utjecati na razvoj fetusa kod trudnica. Preporučuje se unos vitamin A kroz namirnice poput mrkve i tamnozelenog lisnatog povrća, gdje se nalazi u obliku beta-karotena koji tijelo lakše regulira.

Znanstvene analize otkrivaju da unos vitamina u obliku dodataka može imati negativne učinke jer većina dodataka nema kontrolirani učinak, a tijelo ih često ne može iskoristiti na pravi način. Ponekad mogu čak ometati apsorpciju drugih važnih hranjivih tvari ili uzrokovati interakcije s lijekovima.

Iako su vitamini nužni za zdravlje, najbolje ih je unositi iz uravnotežene prehrane koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave masnoće. Prije nego što posegnete za dodatkom, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili nutricionistom kako biste utvrdili imate li zaista manjak nekog vitamina ili minerala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.