Koliko trebamo hodati da bismo ostali fit? Znanstvenici imaju odgovor

Foto: Pixabay

Često se preporučuje cilj od 10.000 koraka dnevno za održavanje kondicije i zdravlja. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi kratke "mikro-šetnje" od svega 10 do 30 sekundi mogle biti učinkovitije za sagorijevanje kalorija i poboljšanje općeg zdravlja nego klasična, kontinuirana šetnja.

Talijanski istraživači pratili su kretanje deset zdravih odraslih osoba i otkrili da hodanje u kratkim intervalima troši čak 60 % više energije u usporedbi s istom pređenom udaljenosti u jednom potezu. "Svaki put kada krenemo hodati, trošimo značajnu količinu energije i kisika samo da pokrenemo tijelo", objašnjava Francesco Luciano, fiziolog sa Sveučilišta u Milanu i autor studije.

Luciano je usporedio početak svakog hodanja s automobilom kojemu je za početne kilometre potrebno više goriva nego za kasnije. Istraživači su sudionike promatrali dok su hodali na pokretnoj traci i koristili uređaj za penjanje, bilježeći potrošnju kisika i energiju potrebnu za svaku "šetnju". Rezultati su pokazali da je energija potrebna na početku svake aktivnosti veća nego kada tijelo već hoda.

Preporuke za bolje zdravlje: Kratke šetnje tijekom dana

U članku objavljenom u časopisu Proceedings of the Royal Society B, istraživači savjetuju da, kad god je moguće, kratkim hodanjem prekidamo razdoblja sjedenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje odraslima najmanje 150 minuta umjereno intenzivne aktivnosti tjedno, a mikro-šetnje mogle bi biti praktičan način da se taj cilj postigne.

WHO procjenjuje da fizička neaktivnost doprinosi smrti oko dva milijuna ljudi godišnje na globalnoj razini, stavljajući je među vodeće uzroke smrti i invalidnosti u svijetu.

Nedovoljna tjelesna aktivnost često je povezana s bolestima srca i krvnih žila, pretilošću, dijabetesom tipa 2 i određenim vrstama raka. Na primjer, bolesti srca najčešće su uzrokovane nakupljanjem masnih naslaga unutar arterija, što može dovesti do opasnih začepljenja i posljedično izazvati srčani ili moždani udar. Moždani udari su među vodećim uzrocima smrti i invalidnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje godišnje ubijaju oko 38.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.