Dijetetičarka: Četiri vrste voća mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Foto: Pexels

Vlakna su ključna za naše zdravlje iz više razloga. Dobro je poznato da ovaj esencijalni makronutrijent ima važnu ulogu u probavi i gubitku težine, no također može pomoći u prevenciji raka. Prema stručnjacima, prehrana bogata vlaknima mogla bi smanjiti rizik od raka debelog crijeva i raka dojke.

Poboljšanjem zdravlja probave, pomaganjem u uklanjanju kancerogenih tvari i toksina iz tijela te podržavanjem zdravog mikrobioma crijeva za poboljšani imunitet i smanjenu upalu, vlakna mogu učiniti čuda u prevenciji raka.

U nedavnom TikTok videu nutricionistica specijalizirana za rak Nichole Andrews ističe da uvođenje hrane bogate vlaknima u prehranu može biti moćno sredstvo za smanjenje rizika od raka.

"Trebate unijeti oko 30 grama vlakana dnevno kako biste smanjili rizik od raka debelog crijeva i raka dojke", rekla je u videu. Također je podijelila svoje omiljene namirnice bogate vlaknima kako bismo lakše postigli taj cilj.

1. Maline

"Maline su pune vlakana", kaže Andrews. Bogate su antioksidansima i vitaminima te su izvrsne za poticanje zdravlja crijeva i održavanje redovne probave. Vlakna u malinama pomažu izbaciti toksine i održati zdravu sluznicu crijeva, potencijalno smanjujući rizik od raka debelog crijeva.

2. Kruške

Kruške su još jedno voće bogato vlaknima. Kruška srednje veličine daje 5.5 grama vlakana. "Volim kruške", oduševljeno tvrdi Andrews. Kruške sadrže vrstu topivih vlakana zvanu pektin, koja pomaže regulirati rad crijeva i hrane korisne crijevne bakterije, promičući zdrav probavni trakt i potencijalno smanjujući rizik od raka debelog crijeva.

3. Kupine

"Ako ste obožavatelj malina, možda ste obožavatelj i kupina. Otprilike 140 grama kupina sadrži nešto malo više od sedam grama vlakana", navodi dijetetičarka. Kao i maline, kupine su bogate antioksidansima i vitaminima. Njihov visok sadržaj vlakana podupire zdravlje crijeva, pomaže probavi i može pomoći u smanjenju upale u tijelu, što igra ključnu ulogu u prevenciji raka.

4. Jabuke

Jabuke su jedno od najpopularnijih voća u svijetu, a također su pune zdravih vlakana, nudeći 4.5 grama po jabuci srednje veličine - pod uvjetom da jedemo i koru, ističe Andrews. Ovaj hrskavi zalogaj sadrži i topiva i netopiva vlakna koja zajedno promiču zdravlje crijeva, podržavaju regulaciju tjelesne težine i smanjuju rizik od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući rak.

Osim ovog voća, istaknula je i chia sjemenke, kvinoju, slatki krumpir, leću i grah te avokado.

"Ne morate sve to pojesti u jednom danu, ali uvrstite ih u svoj životni stil i smanjit ćete rizik od raka", zaključila je dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.