Gastroenterolozi kažu da bismo svi trebali prestati s jednom uobičajenom navikom

Foto: Shutterstock

Svi ljudi imaju različite navike kada su u pitanju probava i pražnjenje crijeva. Neki odlaze na toalet svaki dan, dok drugi to čine nekoliko puta tjedno - i oboje je normalno. No, gastroenterolozi ističu da postoje loše navike vezane uz probavu koje bi trebalo izbjegavati radi optimalnog zdravlja.

"Pražnjenje crijeva od tri puta dnevno do tri puta tjedno smatra se normalnim. Ključ je u dosljednosti", kaže gastroenterologinja Ritu Nahar za Parade. Dodaje da je važno da pražnjenje crijeva bude redovito i da ne izaziva probavne tegobe.

Osim toga, upozorila je na jednu uobičajenu naviku koju bi trebalo prestati prakticirati - ignoriranje potrebe za odlaskom na WC.

"Zadržavanje stolice može dovesti do zatvora i tvrđe stolice, što kasnije otežava taj proces i čini pražnjenje neugodnim", objašnjava dr. Nahar. Dugoročno, to može utjecati na prirodne signale našeg tijela.

Ako osoba često zadržava stolicu, to može dovesti do zatvora, hemoroida ili analnih fisura, dodaje gastroenterologinja Rabia de Latour. Povremeno ignoriranje potrebe neće uzrokovati štetu, ali dugotrajno zadržavanje može poremetiti normalne procese.

Na kraju, važno je obratiti pozornost na bilo kakve promjene u probavnim navikama. "Ako primijetite bol, nadutost ili krv u stolici, svakako se obratite liječniku", zaključila je dr. Pratima Dibba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.