Neuroznanstvenica: Jedna 10-minutna aktivnost može spriječiti razvoj demencije

Foto: Pexels

Postoji mnogo načina na koje možemo održati um oštrim, od konzumacije hranjive prehrane do započinjanja novih hobija. No, najjednostavniji način za početak jest napraviti nekoliko koraka, prema riječima neuroznanstvenice dr. Wendy Suzuki.

"Samo deset minuta hodanja, što svatko bilo gdje može napraviti, smanjuje razine anksioznosti i depresije", rekla je dr. Suzuki tijekom nedavnog gostovanja na TED Intersectionsu, izvještava CNBC.

Dnevne šetnje mogu našem mozgu osigurati ne samo dobre neurokemikalije već i faktore rasta koji mogu poboljšati njegovo zdravlje, tvrdi neuroznanstvenica.

"Nikad nije prekasno za početak. Čak i ako ste do svoje 75. godine svo slobodno vrijeme provodili na kauču, redovite šetnje i dalje mogu učiniti vaš mozak zdravijim", napominje dr. Suzuki.

Najbolji oblik vježbanja je onaj koji nas čini najsretnijima

Neuroznanstvenica je podijelila kako je godinama bila usredotočena na svoju karijeru te zanemarivala svoje tijelo. Tek nakon što se osjećala "tako dobro" nakon rafting-izleta u Peruu, počela je istraživati utjecaje tjelesne aktivnosti na mozak.

Prema sustavnom pregledu iz 2022. godine, ljudi koji su se redovito bavili fizičkom aktivnošću, uključujući hodanje, imali su 17 posto manju šansu za razvoj demencije u usporedbi s onima koji nisu često vježbali.

"Ako želite postaviti sebi izazov, pokušajte uključiti oblike aktivnosti koji zahtijevaju strategiju - koji će više raditi na vašem prefrontalnom korteksu, poput nogometa ili košarke", preporučila je Suzuki u svojoj masterclass lekciji o zdravlju mozga.

Vjeruje da je najbolji oblik vježbanja onaj koji nas čini najsretnijima. "Bilo koje doba dana kada možete vježbati jest najbolje doba dana za vježbanje jer su nam životi tako ubrzani", zaključila je dr. Suzuki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.