Liječnik: Popularni dodaci prehrani mogu uzrokovati oštećenje jetre

Foto: Pexels

Biljni dodaci prehrani često se reklamiraju kao prirodni lijekovi s raznim zdravstvenim prednostima, ali mnogi dolaze s potencijalnim rizicima, osobito kada je u pitanju zdravlje jetre i bubrega. Iako se neke opcije mogu činiti bezopasnima, određene biljke u suplementima mogu naštetiti zdravlju ako se konzumiraju u prekomjernim količinama ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Jetra, odgovorna za filtriranje toksina iz tijela, može biti posebno osjetljiva na učinke takvih dodataka prehrani. Prema liječnicima, neki popularni suplementi povezani su s upalom, pa čak i zatajenjem jetre.

Liječnik dr. Erik Natkin upozorio je na tri takva dodatka.

1. Crni kohoš

Crni kohoš je dodatak koji se povezuje s oštećenjem jetre. "Crni kohoš povezan je s višestrukim slučajevima oštećenja jetre, osobito kod ljudi s postojećom bolešću jetre ili onih koji uzimaju druge hepatotoksične lijekove", upozorava dr. Natkin za SheFinds. To ga čini rizičnim izborom, posebno za pojedince koji već imaju zdravstvenih problema s jetrom.

2. Gavez

Gavez sadrži pirolizidinske alkaloide koji mogu biti vrlo toksični za jetru. Liječnik napominje: "Gavez može izazvati upalu jetre i venookluzivnu bolest, stanje u kojem se vene u jetri začepe." Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) izdale su upozorenja o hepatotoksičnom potencijalu gaveza, pozivajući potrošače da ga izbjegavaju, tvrdi dr. Natkin.

3. Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja, poznat po visokoj koncentraciji epigalokatehin galata (EGCG) i prednostima gubitka težine, može biti štetan ako se konzumira u velikim dozama.

"Studije su povezale pretjerano uzimanje ekstrakta zelenog čaja s toksičnošću jetre i akutnim zatajenjem jetre", navodi dr. Natkin. Oštećenje jetre obično je posljedica neželjene reakcije tijela na visoke razine katehina koji mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu u stanicama jetre.

Dakle, iako dodaci prehrani mogu biti korisni, umjerenost je ključna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.