Orašasti plodovi su zdravi, ali ne ako ih jedemo u ovom obliku

Foto: Pixabay

Orašasti plodovi smatraju se zdravom hranom, ali ne ako su prženi. Jedenje prženih orašastih plodova neće donijeti nikakvu korist, već, naprotiv, šteti vašem zdravlju.

Prema nutricionistici Mariji Mukini, tijekom prženja orašasti plodovi gube dio svojih korisnih svojstava. Osim toga, u njima se nakupljaju štetne tvari. To se događa zbog činjenice da se tijekom prženja uništavaju mnogi vitamini i zdrava ulja, a umjesto toga pojavljuju se kancerogene tvari.

Suhi orašasti plodovi u svom izvornom obliku najzdraviji su. Prije konzumacije orašaste plodove dobro je namakati u vodi sat do dva kako bi se lakše probavili. Naime, ta je hrana prekrivena fitinskom kiselinom koja se veže za minerale u gastrointestinalnom traktu i ne može se apsorbirati u crijevima, što kod nekih može izazvati probavne tegobe. Također, namakanje orašastih plodova osigurava da unesemo više proteina, masnih kiselina, vitamina B, kalija i magnezija.

Orašasti plodovi također sadrže vlakna potrebna za normalizaciju rada crijeva, regulaciju razine šećera u krvi i smanjenje količine "lošeg" kolesterola.

Osobama s alergijama na orašaste plodove savjetuje se oprez. Bolje ih je izbjegavati i ako patite od gastrointestinalnih bolesti i pankreatitisa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.