Uroginekolog upozorava: Prestanite s jednom uobičajenom navikom mokrenja

Foto: Shutterstock

Kad ste na putu da obavite gomilu obaveza, mogli biste otići u toalet prije nego izađete iz kuće - za svaki slučaj. Osim toga, većina nas vjerojatno također odlazi u WC neposredno prije ukrcaja na let ili odlaska u kino na gledanje filma. No, je li ovo dobra ideja?

Mokrenje za svaki slučaj - kada nije nužno - vjerojatno neće uzrokovati štetu ako to radimo samo povremeno, kaže uroginekologinja dr. Lopa Pandya. "Međutim, ako to često radite, može vam se stvoriti navika", rekla je za Parade.

To nije dobra navika, tvrdi medicinska sestra specijalizirana za uroginekologiju, Nicole Waetzman. "Ovakvo ponašanje može trenirati vaš mjehur na negativan način i uzrokovati disfunkciju mjehura", upozorila je.

Dakle, kada osoba često mokri "za svaki slučaj", njezino tijelo šalje signal mozgu da bi trebala početi tražiti kupaonicu čim osjeti da je mjehur napola pun. Zatim, kada se napuni, dobit ćete hitan signal da ga morate odmah isprazniti. Mokrenje kada vam mjehur nije barem dopola pun može ometati ovaj proces.

Odrasli u prosjeku uriniraju pet do šest puta dnevno

"Često mokrenje, kada stvarno nije nužno, može trenirati vaš mjehur da zadrži manje urina i ometa komunikaciju između vašeg mozga, mjehura i dna zdjelice, što dovodi do simptoma preaktivnog mjehura", ističe Waetzman.

Znakovi preaktivnog mjehura mogu uključivati prečesto mokrenje i osjećaj hitne potrebe za mokrenjem - dodala je.

Svatko je drugačiji, a koliko često netko mokri u danu, razlikuje se od osobe do osobe. Waetzman navodi da odrasli u prosjeku uriniraju pet do šest puta dnevno. "Neki ljudi koji uriniraju pet puta dnevno mogu misliti da je to u redu; neki možda misle da je to previše. Ovisi samo o vašem ponašanju i navikama", napominje dr. Pandya.

Kako bi osobe prestale s ovom navikom, Waetzman savjetuje da počnu s vježbanjem mokraćnog mjehura koje će naučiti mjehur da pohranjuje i prazni urin u pravilnim intervalima. Takvo bi vježbanje moglo uključivati sljedeće: prvo ćete isprazniti mjehur ujutro, nakon doručka, a zatim u redovitim intervalima tijekom dana. Zatim povećajte vrijeme između tih intervala. Također, nemojte žuriti u kupaonicu čim osjetite potrebu za mokrenjem, savjetuju stručnjaci.

Također, nemojte forsirati mokrenje, ali nemojte ni zadržavati urin dulje vrijeme, kaže Waetzman. To s vremenom može oslabiti mišiće dna zdjelice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.