Bili smo na festivalu mesa u Zadru, probali kozlića u jogurtu i tunu s guščjom jetrom

Foto: Mare Knežević

DOLASKOM velike talijanske zvijezde Fabrizija Nonisa u Zadar započelo je šesto izdanje Meat Me festivala, koji se održava na tržnici u centru grada do subote. Nonis će jednu od epizoda svoje emisije Beker on Tour posvetiti upravo Zadru i toj manifestaciji.

Kao uvod u festivalske dane, chef Josip Vrsaljko na Pozdravu Suncu kuhao je četiri slijeda jela praćena vinom za sve znatiželjnike. Nonis mu je bio velika podrška, svako je jelo kušao i pohvalio biranim riječima.

Snimateljska ekipa talijanske gastrozvijezde ispratila je cijeli događaj, a posebno je atraktivna bila improvizirana kuhinja tek koji metar udaljena od mora, s pozadinskom kulisom zalaska sunca i blizinom dvaju prepoznatljivih spomenika u Zadru – Pozdrava Suncu i Morskih orgulja.

Kozlić za pet

Ovaj talijanski kuhar, novinar i predstavnik treće generacije u obitelji mesara polizao je prste nakon kozlića čestitavši Vrsaljku na izvedbi jela. Nonis je autor nekoliko knjiga o gastronomiji, snima nekoliko showova koji se vrte većinom po talijanskim kanalima i pasionirani je posjetitelj festivala s temom mesa, baš poput ovog zadarskog.

"Zadar mi se nije svidio, nego mi je momentalno osvojio srce. Nisam mogao zamisliti koliko je ovaj grad lijep i koliko su čudesni njegovi ljudi. Dat ćemo sve od sebe da svijetu kažemo na kakve smo ljepote ovdje naišli, na više od dobrog jela i osjećaja bliskosti, na nešto što uistinu zaslužuje da se o tome priča", rekao je.

Sve je bilo prefino

Najprije smo probali sirovu tunu, koja se zarolala oko foie grasa, odnosno guščje jetre, a zatim još jedno jelo bez termičke obrade - tartar od janjetine na košarici s vrganjima.

Zbog toga što je u par navrata dovod struje otkazivao poslušnost, kuhanje se produljilo u debeli mrak, ali oni najuporniji kušali su dvije fantastične kreacije – roladu od pivca, lokalno zvanog pulastar, s kestenima i ljutikom, serviranu uz smokvu, baby povrće i umak od crnog vina.

Za kraj smo kušali kozlića ranije mariniranog u jogurtu i agrumima, s pireom od kelja i umakom od maraštine, meda i šafrana.

Kao i dosad, svaki dan festivala nosi svoju kulinarsku temu pa se u utorak već naveliko kuhala janjetina na razne načine, a u nastavku su na programu perad, divljač, brizle, tripice i boškarin. Festival se u nedjelju zatvara velikom gradeladom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.