Kolač čiji se recept nalazi u većini starih bilježnica, a vole ga sve generacije

Foto: Shutterstock

ZEBRA kolač je jedan od onih kolača koji nam bude nostalgiju, a koje baš posebno volimo zbog jednostavnosti. Ime je dobio zbog svoje prepoznatljivosti - slojevi tamnog i svijetlog tijesta podsjećaju na zebrine pruge. Mi se volimo počastiti komadom (ili dva) uz popodnevnu kavu, a dokazano ga vole sve generacije.

Vjeruje se kako je kolač inspiriran mramornim kolačem, koji se priprema miješanjem svijetlog i tamnog tijesta za stvaranje nepravilnih uzoraka. Zebra kolač ima pravilne pruge.

Za ovaj se kolač koriste dva tijesta - osnovno biskvitno tijesto, koje se dijeli na dvije polovice. Jedan dio ostaje svijetao, dok se u drugi dodaje kakao. Poseban izgled postiže se naizmjeničnim izlijevanjem svijetlog i tamnog biskvita u sredinu kalupa. Tijesta se prirodno šire, stvarajući koncentrične pruge koje podsjećaju na uzorak zebre.

Potrebni sastojci

Koriste se jednostavni sastojci.

  • jaja
  • šećer
  • ulje
  • mlijeko
  • glatko brašno
  • prašak za pecivo
  • kakao

Kako ga pripremiti

Krenite sa smjesom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksajte dok se smjesa ne udvostruči. Dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, izmiksajte i dodajte im snijeg od bjelanjaka.

Smjesu podijelite na dva dijela, a u jednu polovicu dodajte kakao. U sredinu kalupa za pečenje stavljajte naizmjenično po žlicu svijetle i tamne smjese - tako će nastati zebrasti uzorak koji će se vidjeti u presjeku kolača. Kolač stavite peći i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Površinu kolača možete preliti jednostavnom čokoladnom glazurom.

Ovdje se nalazi detaljan recept.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.