ZEBRA kolač je jedan od onih kolača koji nam bude nostalgiju, a koje baš posebno volimo zbog jednostavnosti. Ime je dobio zbog svoje prepoznatljivosti - slojevi tamnog i svijetlog tijesta podsjećaju na zebrine pruge. Mi se volimo počastiti komadom (ili dva) uz popodnevnu kavu, a dokazano ga vole sve generacije.
Vjeruje se kako je kolač inspiriran mramornim kolačem, koji se priprema miješanjem svijetlog i tamnog tijesta za stvaranje nepravilnih uzoraka. Zebra kolač ima pravilne pruge.
Za ovaj se kolač koriste dva tijesta - osnovno biskvitno tijesto, koje se dijeli na dvije polovice. Jedan dio ostaje svijetao, dok se u drugi dodaje kakao. Poseban izgled postiže se naizmjeničnim izlijevanjem svijetlog i tamnog biskvita u sredinu kalupa. Tijesta se prirodno šire, stvarajući koncentrične pruge koje podsjećaju na uzorak zebre.
Potrebni sastojci
Koriste se jednostavni sastojci.
- jaja
- šećer
- ulje
- mlijeko
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- kakao
Kako ga pripremiti
Krenite sa smjesom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksajte dok se smjesa ne udvostruči. Dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, izmiksajte i dodajte im snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijelite na dva dijela, a u jednu polovicu dodajte kakao. U sredinu kalupa za pečenje stavljajte naizmjenično po žlicu svijetle i tamne smjese - tako će nastati zebrasti uzorak koji će se vidjeti u presjeku kolača. Kolač stavite peći i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Površinu kolača možete preliti jednostavnom čokoladnom glazurom.
Ovdje se nalazi detaljan recept.