Bili smo na Sajmu zimnice koji je počeo danas i traje do nedjelje. Evo čega sve ima

Foto: Index

NA EUROPSKOM trgu u Zagrebu od danas do nedjelje traje Sajam zimnice (svaki dan do 20 sati). Skoknuli smo provjeriti čega sve ima i moramo priznati da nismo očekivali ovoliki broj izlagača. Našli smo brdo ukiseljenog povrća, marmelada, čajeva, sirupa i sokova.

Na dva štanda gdje su proizvodi s najudaljenijeg naseljenog hrvatskog otoka, Visa, našli smo takozvane kolače od smokve (manji je 40, veći 60 kuna), ali i pekmeze i džemove od raznog voća. Sve je iz ekološkog uzgoja, govori nam gospodin koji ih prodaje, a i cijene su prihvatljive.

Svježi kupus po 5 kuna

Našli smo i svježi kupus u glavicama, i to u vrećama po 30 kilograma (cijena je 5 kuna po kilogramu). Ako planirate kiseliti doma, cijena ovog ogulinskog kupusa je zaista dobra. 

>> Kako ukiseliti kupus kod kuće

Oni koji nisu raspoloženi za kiseljenje mogu kupiti kiseli kupus po cijeni od 14 kuna po kilogramu, u glavicama i rezani. Nedavno smo pisali o cijeni ovogodišnjeg kiselog kupusa kojeg kilogram trenutno košta 20 kuna (prošle je godine bio 18), pa se ovaj na Europskom trgu čini dosta jeftin.

Probali smo namaz od kestena

Na nekoliko štandova naći ćete domaći med čija se velika staklenka prodaje za 80-ak kuna. Ima i kestena iz okolice Letovanića po cijeni od 20 kn/kg, a ekipa sa Žumberka radi namaz od kestena, imena Kestenmaza.

Može se probati (kao i gotovo svi proizvodi na Sajmu), pa smo i mi kušali i baš je fora. Kremasto, mrvicu čokoladno i limunkasto, a gospodin na štandu rekao nam je kako je njemu Kestenmaza najdraža rashlađena jer se tad najviše osjeti kesten. Teglica košta 30 kuna.

Na Sajmu zimnice možete naći hrpu klasika poput ljutog i blagog ajvara, ukiseljenih krastavaca, paprike, feferona, miješane salate, paprike punjene kupusom (od 20 kuna na više). Ima i suhih začinskih trava, čajeva, soka od aronije, kupine, cikle, mrkve i raznih sirupa poput bazge i bobičastog voća (30 do 45 kuna po litri).

I slatkih klasika ima brdo, poput pekmeza od šljiva, marmelada i džemova od kupina, jagoda, malina, ali i mrvicu neobičnijih kao što je marmelada od breskve, drijenka ili kruške (oko 25 kuna po staklenci), a našli smo i kupinovo vino po cijeni od 90 kuna za dvije litre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.