Bili smo na Zadar Street Food Festivalu

Foto: Mare Knežević

ZAPOČEO je peti Zadar Street Food Festival koji se održava na Puntamici. U petak popodne u Zadru je bilo visokih 19 stupnjeva Celzijevih, a sunce i početak produženog prvomajskog vikenda na festival su izmamili Zadrane i turiste koji su većinom došli na nekoliko dana iz europskih destinacija.

Uz šank s pićima na festivalu su bijele drvene kućice na kojima se poslužuju hrana i piće, dok su na jednoj kućici isključivo vina. Probali smo selekciju jela, posebno noviteta. Kućica Maguro nudi razne varijante s piletinom i lososom. Probali smo poke s lososom koji je pun pogodak. Uz ukusne komade sirovog lososa sa soja sosom, u porciji su riža, edamame, đumbir i majoneza.

A što je poke i odakle dolazi?

Ne zna se točno mjesto njegovog porijekla, ali znamo da ove šarene posudice datiraju iz postkolonijalnih vremena i s otoka na potezu od Havaja do Novog Zelanda. Kad su dolazili s mora, stanovnici otočja rezali su frišku sirovu ribu na nevelike komade i marinirali je te je kombinirali s rižom, umakom te raznim voćem i povrćem.

Sva hrana na festivalu servirana je u kartonskoj ili papirnatoj ambalaži, a uz drvene štapiće za azijska jela, drveni su i vilice, žlice i noževi.

Ima i nešto prefino za vegane

Prvi put na festivalu je kućica Botanist istoimenog zadarskog restorana koji servira isključivo veganska jela i koji je sa svojom braćom pokrenuo zadarski pjevač Duje Stanišić.

Kod njih se mogu naručiti i isprobati tri vrste ukusnih burgera, frigani krumpiri i selekcija salate. Probali smo ukusni burger, krumpiriće začinjene paprikom i sve je bilo jako ukusno, a pred kućicom se brzo nakon otvorenja stvorio red.

Ako želite burger, cijene su do 10 eura

Na kućici Pome u ponudi su sendviči u focacci punjeni raznim sastojcima, a mi smo probali varijantu s roast beefom, tikvicom s grilla, pomidorima i svježim bosiljkom u hrskavoj focacci. Uz razna gazirana pića na festivalu, na kućici Bob Rocks mogu se kušati bubble čajevi, sladoled s malim udjelom šećera te vafli u maštovitim kombinacijama.

Na ostalim kućicama prevladavaju burgeri i krumpirići s raznim dodacima, a cijene burgera su oko 10 eura. Ovog proljeća festival traje punih deset dana i u planu je pet koncerata od kojih je organizator Tomislav Fain kao vrhunac glazbenog dijela festivala najavio nastup Matije Cveka u nedjelju, 30. travnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.