Chef objasnio po čemu se razlikujemo od Japanaca: "Oni žele svježe, mi konzerviramo"

Foto: Mare Knežević

STOTINAMA serviranih nigirija i hosomakija započeo je osmi Tuna, sushi & wine festival u Zadru. Gala večera u Arsenalu okupila je ljubitelje sushija i jela baziranih na tuni uzgojenoj u zadarskom arhipelagu. Osim tune, bilo je i malih jela od inćuna, podlanice, brancina i zubaca, a točila su se i pila vina iz zadarskog kraja. Publiku je nekoliko sati zabavljala Danijela Martinović.

Turisti koji otvaraju sezonu, domaće obitelji s djecom koje love posljednje dane uskrsnih praznika i oni koji su jeftinim letovima stigli iz raznih krajeva Europe donijeli su veselje na zadarske ulice, a subotnja špica i predivno sunčano jutro izmamili su i domaći svijet pa su zadarske ulice, trgovi i riva začas bili puni ljudi.

Velik dio njih prošetao je do Trga Petra Zoranića, gdje je festival službeno otvoren. Oba događaja otvorile su ministrica turizma Nikolina Brnjac i direktorica glavnog organizatora manifestacije Iva Bencun. U ponudi je bilo vrhunskog maslinovog ulja, sireva s Dugog otoka, proizvoda ninske Solane… A glavna zvijezda bio je mlad i uspješan hrvatski sushi chef Mladen Križanović.

Jedan od najboljih u Hrvatskoj

On je jedan od četiri hrvatska sushi chefa koji su dosad završili prestižnu Tokio Sushi Academy. To je druga najprestižnija sushi škola u Japanu, dok je prva strancima nedostupna jer se predavanja održavaju isključivo na japanskom.

"Mi nikad nećemo pripremati izvorni japanski sushi jer se on radi isključivo od ribe ulovljene u tokijskom zaljevu. Ono što mi trebamo napraviti jest to da uzmemo japansku tehniku i domaću namirnicu i napravimo lokalni proizvod na način na koji se ovdje to dosad nije radilo. Mi smo na ovom prostoru uvijek gledali da produljimo rok trajanja namirnici, da je usolimo, da je konzerviramo, dok je u Japanu ideja da se namirnica što svježija i što prije iskoristi", kaže.

Križanović je u Zadru pripremao nigiri od brancina, uramaki od brancina i chirashi bowl, svojevrsnu dekonstrukciju sushija od podlanice.

"Meni je najdraži nigiri, to je izvorni sushi i nešto što većina ljudi gleda kao kuglicu riže presvučenu ribom, a zapravo oko tog jednog zalogaja postoji velika filozofija. I to me najviše privuklo, da nešto toliko kompleksno na kraju izgleda toliko jednostavno", govori nam.

"Kod uzgojene tune uvijek imaš standard kvalitete, a kod divlje tune je izazov to što se razlikuje u veličini, hrani koju je jela, razlika je muška i ženska tuna, je li ulovljena u proljeće ili najesen i slično", dodaje.

Upitali smo mladog chefa i je li uložio novac u kvalitetne noževe.

"Joj, ne smijem o tome pričati, ako mi žena čuje koliko sam potrošio, bit ću u problemu… Ali da, imam strahovitu kolekciju noževa kojima radim", otkrio nam je Mladen.

>> Imamo recepte Mladena Križanovića: Uramaki gof tartarHamachi Crudo

Festival traje do srijede

Ovaj vjerojatno najvažniji i najzanimljiviji gastronomski i turistički događaj godine u Zadru nastavit će se do 10. travnja. U ponedjeljak ujutro na Chef's Kitchen festival dolazi Hrvoje Zirojević. Ovaj iskonski promotor dalmatinske spize pripremljene na kreativne načine u Zadru će posjetitelje poslužiti originalnim morskim cannellonom od carpaccia tune, koju će napuniti jetrom grdobine i ikrom morskog ježa.

Probali smo izvrstan Magurov tuna tartar i burgere od tune, za koje je zaslužna ekipa iz Burgers & More.

Na Festivalski kuharski pult u utorak stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije Bruno Kalmeta iz zadarskog restorana Karma, koji je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini, a kuhat će brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa.

Iz srca Mirlović zagore kod Šibenika i poznate konobe Campanelo zadnji dan festivala u Zadar će doći još jedan mladi, ali i poznati chef Mate Sučić, o kojem smo već pisali. Posjetiteljima festivala pripremit će svoje autorsko jelo - arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.