DESERTI s jabukama pravi su jesenski comfort food, a ništa nije bolje od crumblea, koji je toliko jednostavan za pripremiti. Iako se može napraviti s bilo kojim voćem, najdraži nam je onaj od jabuka, zapečen s mrvičastim posipom i poslužen topao, s malo sladoleda ili tučenog vrhnja.
Probali smo već nekoliko recepata za crumble, od onog s trešnjama do onog od borovnica, a sada smo pronašli i onaj poznatog chefa Gordona Ramsayja, koji radimo već danas. Ovo je odličan način za iskoristiti jabuke, a osim njih, trebat će vam još nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće.
Potrebni sastojci
Crumble se sastoji od dva dijela - nadjev od jabuka i mrvičasti posip, a prvo ćete pripremiti nadjev od jabuka za koji će vam biti potrebno:
- jabuke
- šećer
- mahuna vanilije
- limun
- cimet
- sušene brusnice.
Za crumble posip trebat će vam:
- brašno
- smeđi šećer
- maslac
- cimet
- granola.
Kako se priprema
Za početak zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a u vatrostalnu posudu za pečenje dodajte šećer i zagrijte na štednjaku pet minuta, dok se ne karamelizira. Zatim u posudu dodajte cimet, sjemenke vanilije i tri naribane jabuke i ostavite na štednjaku još dvije minute.
U smjesu polako umiješajte komadiće jabuke, a zatim dodajte brusnice, limunovu koricu i limunov sok. Nakon toga maknite posudu za pečenje s vatre i ostavite sa strane. Kako biste napravili posip, u zdjelu stavite brašno, šećer, maslac i cimet i prstima mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta i ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Zatim u smjesu dodajte granolu i još malo mijesite rukama dok se sve ne sjedini.
Zatim uzmite posudu za pečenje s nadjevom od jabuka i preko jabuka stavite posip. Ostavite još malo na štednjaku, pa stavite u pećnicu i pecite oko 12 do 14 minuta, dok crumble ne poprimi duboku zlatnu boju. Kad je crumble spreman, izvadite ga iz pećnice i poslužite uz sladoled, tučeno vrhnje ili kremu od vanilije. Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.