Evo koliko nas je koštao ručak u jednom od najskupljih gradova na svijetu

Foto: Index

TOPLINSKI VAL u Hrvatskoj koji je (nadajmo se) konačno završio potaknuo nas je da godišnji odmor iskoristimo za odlazak u sjevernije krajeve Europe kako bismo se barem malo rashladili, pa je odluka pala na Švedsku i Dansku, točnije Malmö i Kopenhagen. 

Tomu su presudile prilično povoljne avionske karte, iako smo znali da će ostatak puta biti sve samo ne povoljan jer Kopenhagen slovi za jedan od najskupljih gradova u Europi, ali i svijetu. Za Kopenhagen smo imali samo jedan dan, dok smo ostatak putovanja proveli u Švedskoj, a evo i koliko nas je taj jedan dan u Kopenhagenu koštao.

Kava i dva soka za 16 eura

U Kopenhagen smo stigli odmah nakon doručka pa ovoga puta, nažalost, nismo uspjeli probati neka od poznatih peciva kojima se Danci ponose, ali smo nakon razgledavanja grada ulovili malo vremena za kavu i sok. Najobičniji espresso koštao nas je 38 kruna, a dva soka koštala su po 40 kruna svaki. Sve skupa to smo platili 118 kruna, odnosno oko 16 eura.

Prije dolaska u Dansku informirali smo se i o tome da je danska kruna slična hrvatskoj kuni pa, ako bismo to preračunavali u kune (što neki od nas i dalje rade), ispada da smo dva soka i kavu platili nekadašnjih 118 kuna. Zato smo, kako bismo izbjegli daljnje šokove, odlučili da više nećemo preračunavati u kune, već u eure.

Ručak za 50 eura

Ubrzo je došlo i vrijeme ručka, a ovog smo puta igrali na sigurno i odlučili otići na pizzu. Guglali smo gdje se u Kopenhagenu može pojesti fina i (relativno) cjenovno prihvatljiva pizza i došli do pizzerije Luca u centru grada koja pravi odlične napoletane.

Tamo smo naručili jednu klasičnu Margheritu, jednu Margheritu s dodatkom parmskog pršuta i dva Pepsija, a račun je iznosio 362 krune, odnosno oko 50 eura. Definitivno preskupo za ono na što smo navikli, no pizze su bile apsolutno savršene pa nam nije bilo žao ni jednog centa.

Dan smo zaključili u zabavnom parku Tivoli Gardens u kojemu nas je omamio miris pečenih churrosa s čokoladom (iako churrosi nemaju veze s Danskom, nismo si mogli pomoći), pa smo za jednu porciju od par churrosa izdvojili 55 kruna, odnosno nešto manje od 8 eura. Šokiralo nas je koliko smo nakon toga platili dvije kave - 96 kruna ili skoro 13 eura.

Kada se sve to zbroji, na hranu i piće smo za jedan dan u Kopenhagenu potrošili 631 krunu, odnosno oko 85 eura, što je za prosječna hrvatska primanja jako puno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.