Imamo popis hrane koju nikako ne biste smjeli jesti nakon što joj prođe rok trajanja

Foto: Shutterstock

IZRAZ "najbolje upotrijebiti do" uz datum ponekad bude teško za dešifrirati - sigurno vam se dogodilo da ste u hladnjaku pronašli jogurt kojemu je rok trajanja istekao prije nekoliko dana, ali kada ga otvorite, i dalje normalno izgleda i ima normalan miris.

Neki ljudi hranu bace čim primijete da joj je istekao rok trajanja, iz straha da je pokvarena, no kako znati koje je namirnice sigurno jesti nakon isteka roka trajanja, posebno danas, kada je hrana toliko skupa i kada ju ne želimo nepotrebno bacati?

Mnogi stručnjaci kažu da, sve dok pravilno skladištite svoje namirnice u hladnjaku ili smočnici, većinu njih možete jesti i nakon isteka roka trajanja, pod uvjetom da ne primijetite neugodan miris ili okus. Ipak, postoje neke namirnice koje nikako ne biste trebali jesti nakon što im istekne rok trajanja, a u nastavku donosimo popis.

Meso

Ako tek kupljeno meso iz trgovine smrznete, ono možete jesti i nakon isteka roka trajanja, no ako ga kupite već odmrznuto, trebali biste ga pojesti prije isteka roka trajanja. Kada je meso u pitanju, valja biti oprezan i obratiti pažnju na znakove kvarenja poput neugodnog mirisa, promjene boje i plijesni.

Jaja

S jajima također valja biti oprezan i pojesti ih prije isteka roka trajanja, no kako znati je li jaje pokvareno ili ne? Pokvareno jaje imat će neugodan miris kada ga razbijete, a ako niste sigurni, možete napraviti test s plutanjem. Zdjelu napunite vodom i u nju ubacite jaja - ako jaja potonu, dobra su za jelo, no ako plutaju, vjerojatno su stara i istekao im je rok trajanja.

Meki sirevi

Ako uočite plijesan na komadu tvrdog sira, taj dio obično možete odrezati i uživati ​​u ostatku sira. Ali krem ​​sir, ricotta i svježi sir su druga priča. Kad plijesan dospije na meke sireve, njezine niti mogu prodrijeti kroz sir, tako da kontaminacija nadilazi ono što možete vidjeti golim okom pa te sireve nije preporučljivo jesti nakon što im istekne rok trajanja.

Naresci

Vlaga u kombinaciji s nedostatkom soli ubrzava kvarenje hrane poput mesnih narezaka, pa ni njih ne biste trebali jesti nakon što im istekne rok trajanja (a posebno ako je riječ o kvarljivim namirnicama, poput šunke i slično). Ako vaši naresci mirišu kiselo ili izgledaju sluzavo, vrijeme je da ih bacite.

Mljeveni začini

Mljeveni začini poput cimeta, paprike i kumina ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje ako ih koristite u jelima nakon što im istekne rok trajanja, ali ako predugo stoje, gube svoj okus i miris. Kako biste to spriječili, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama daleko od topline i izravne sunčeve svjetlosti.

Sirova riba i plodovi mora

Ako kupujete svježu ribu, prvo provjerite je li pohranjena na ledu koji se ne topi. Ako izgleda suho ili kašasto, vjerojatno je stara i nije sigurna za jelo. Nakon što ribu (ili bilo koje druge plodove mora) donesete kući, držite ih u hladnjaku samo dan-dva i što prije ih skuhajte ili zamrznite. Ako se plodovi mora pokvare, osjetit ćete kiselkast, riblji miris ili miris amonijaka, koji postaje jači nakon kuhanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.