ORAHNJAČA I MAKOVNJAČA, popularni kolači od dizanog tijesta neizostavan su dio blagdanskog stola, bilo za uskrsne ili za božićne blagdane. I ovog su se Božića našli na mnogim stolovima, a neki će ih raditi i za Novu godinu.
Nijedan blagdan ne može proći bez ovih kolača, a osim u Hrvatskoj, varijacije se rade i u drugim zemljama, poput Slovačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Mađarske, ali i Turske. No diljem Hrvatske uglavnom se radi na isti način - dizano tijesto tanko se razvalja i premaže nadjevom od mljevenih oraha, šećera i mlijeka (ili od mljevenog maka, šećera i mlijeka), a zatim se zarola i ispeče.
Super stvar je što s jednim tijestom možete napraviti i orahnjaču i makovnjaču i tako dobijete dva različita kolača i uštedite na vremenu, a u nastavku vam donosimo provjeren recept za dizano tijesto i sočne nadjeve od oraha i maka, baš onakav po kakvom su ove kolače radile i naše bake.
Potrebni sastojci
Za tijesto, kao i nadjev od oraha i maka, bit će vam potrebni sljedeći sastojci:
- glatko brašno
- kvasac
- šećer
- mlijeko
- limun
- ulje
- vanilin šećer
- jaje
- sol
- mljeveni orasi
- mljeveni mak
- griz
- šećer u prahu.
Kako ih pripremiti
Sjedinite šećer, brašno, kvasac i mlijeko, ostavite 10 do 15 minuta, a zatim dodajte ulje, koricu limuna, žumanjke i vanilin šećer. Dobro izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili. U posebnoj posudi sjedinite preostalo brašno i sol. U glavnu smjesu postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto koje bi vam trebalo ostati malo ljepljivo.
Tijesto oblikujte u loptu, prekrijte krpom i ostavite pola sata. Premijesite pa ostavite još pola sata, a zatim napravite nadjeve. Mljevene orahe sjedinite s limunovim sokom, dodajte šećer, izmiješajte pa dodajte kipuće mlijeko, a mljeveni mak sjedinite s grizom i šećerom, izmiješajte i dodajte kipuće mlijeko.
Tijesto premijesite, razdijelite na četiri jednaka dijela, premažite nadjevima, zarolajte i ostavite pola sata. Štruce ubacite u hladnu pećnicu, zatim ju namjestite na 175 stupnjeva i pecite 30 do 35 minuta. Štruce prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći još 20 minuta. Rastopite maslac te njime premažite vruću makovnjaču i orahnjaču.
Cijeli recept s točnim uputama za pripremu i točnim omjerima sastojaka pronađite ovdje.