JELA na Novu godinu variraju ovisno o kulturi i regiji, ali često su povezana s vjerovanjem da donose sreću, bogatstvo ili zdravlje u nadolazećoj godini. Evo nekih klasika koji se pripremaju na našim prostorima, a bez kojih, vjerujemo, neće proći ni današnji dan.
1. Sarma
Neizostavno jelo za zimske praznike, uključujući Novu godinu. Sarmu se često priprema dan unaprijed, a okusi postaju još bolji kad "odstoji". Evo jednog provjerenog recepta.
2. Pečeno meso
Janjetina, odojak ili pečena svinjetina s prilozima poput krumpira i kiselog zelja. Evo jedne ideje za pečeni odojak u umaku od bijelog vina i povrća - recept je ovdje.
3. Francuska salata
Teško je zamisliti blagdane bez ovog klasika, a kao prilog se uklapa u sva jela koja pripremimo - najbolja je uz pečenke. Evo recepta.
4. Suho meso i kobasice
Poslužuju se kao predjelo s domaćim kruhom, sirom i kiselim prilozima - posebno pašu dan poslije proslave.