Od slatke pizze do Dubai čokolade: Isprobali smo što će se jesti na Fuliranju

Foto: Sandro Sklepić/Hana Kajari

ADVENT u Zagrebu se bliži - prošli tjedan najavili smo gastronomsku ponudu ovogodišnjeg izdanja Fooling Around by Fuliranje, a jučer smo imali prilike isprobati streetfood novitete koji će se ove godine nuditi na Fuliranju.

Održat će se na Trgu Josipa Jurja Strossmayera od 27. studenog do 7. siječnja 2025. godine, a ponudu priprema ukupno 16 kućica. Tema ovogodišnjeg Fuliranja bit će "Tko pjeva zlo ne misli" - izjavama Franje Šafraneka se uvijek veselimo. 

Kako najavljuju, domaći tradicionalni specijaliteti obilježit će ovogodišnju ponudu, jer bit će ih više nego ikada prije. Od poznatih imena tu su Institut za kobasice by Mate Janković, Kronut by Boogie, Good Food, Purple Monkey, Chef’s burger by Ivan Pažanin, dok će kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić prva u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. 

Tringelt by Eduard Beg

Kućica predstavlja "bakinu domaću kuhinju", a nudit će krpice sa zeljem i buncekom, sarmu, zagorsku juhu i slane i slatke štrukle. Krpice sa zeljem gledali smo kako se pripremaju, a imaju pravi domaći okus. 

Pastamise

Pastamise su predstavili tradicionalne dalmatinske delicije, a posluživat će poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i popularne dalmatinske rafiole. Mi smo probali tjesteninu Cacio e pepe, koja se dovršava u kolutu Grana Padana sira s paprom i Pecorinom Romanom. Oduševila nas je finim, kremastim okusom i teksturom, al dente tijestom i ukusnim pecorinom.

Pizza Social Club

Inače poznati po izvrsnom pizza tijestu, ovaj put su predstavili margheritu, pepperoni i jedan novitet - slatku pizzu. Nastala je u suradnji sa slastičarnicom Neka jedu kolače, a sastoji se od kreme od mascarponea, crumblea od pirovog brašna, lješnjaka i meda, sljezovih kolačića i - Linolade. Probali smo ju i sve što ćemo reći je da je kombinacija odlična. 

Institut za kobasice by Mate Janković

Kobasice na Adventu su već znani klasik, a to postaju i ove Mate Jankovića. Predstavio je debrecinku s kiselim kupusom, ukiseljenim komoračem i tostiranim bučinim sjemenkama u finom, slatkom pecivu. Odlična i pomalo ljutkasta debrecinka dobro se uklopila u ovu kombinaciju i rado bismo ju jeli ponovno. Predstavljen je i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku.

Good Food

I Good Food je predstavio kreativnu ponudu kobasica, a pripremili su i tematske nazive jela. Predstavili su Smoking Santa Sausage, dimljenu adventsku kobasicu u slatko-kiselom zelju s hren umakom u ciabatta pecivu. Mi smo probali Rudolf's Cheesy Sausage, kobasicu punjenu sirom uz prženi luk, hrskavu pancetu i njihov umak i pecivo.

Jako nam se svidjelo koliko je sočna. U ponudi će imati i Santa's Hot Chick, pileću hrenovku, te Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes i lanjski hit među najmlađima - Santa's Snowy Kaiserschmarrn s Nutellom ili pekmezom.

Kronut by Boogie

Nakon što su lani bili jedan od najvećih hitova zagrebačkog Adventa, za ovu su godinu pripremili po 3 slatka i 2 slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta (krafne s rupom). Predstavili su kronut s čokoladom i medenjacima, vanilijom, limunom i kardamomom te s pistacijom i malinom, koji smo isprobali.

U kronutu su osjetni komadići malina. Lagan je i nije presladak, što nam se baš svidjelo. Od slanih pripremili su Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom i mladim lukom i korijanderom. Tu je i Winter kronut sa svinjskom kobasicom, karameliziranim lukom, sezonskom salatom, ukiseljenim crvenim kupusom i umakom od senfa. 

Purple Monkey

Ljubitelja azijskih specijaliteta sve je više, pa je tako Purple Monkey za ovu zimu pripremio Spicy Mango Karaage Chicken, a radi se o paniranom pilećem zabatku s mangom, sweet&sour umakom, chilijem, rižom i bučinim sjemenkama. Tu je i Katsu - panirani pileći file s rižom i coleslaw salatom, te Perfectly Crisp Shrimps - panirane kozice sa sweet&chilli umakom.

Mi smo isprobali ovogodišnji specijalitet, Wagyu Black Pepper Noodles - odlično, mekano meso. Za kvalitetnu govedinu kažu kako potječe iz Japana, a odlučili su ju posjetiteljima ponuditi po pristupačnoj cijeni. Poslužuje se uz "elastične rezance" pržene u woku. Ovo bismo jelo ocijenili s 10/10.

Shish & Chips

Novo ime na gastrosceni, a inspiraciju su pronašli u turskoj street food deliciji - shish kebabu. Na Fuliranju će nuditi tri vrste shisheva - juneći, pileći i gurmanski, u pita wrapu. Posjetitelji će moći sami izraditi svoj shish. Nudit će i pomfrit i tater tots - pržene okruglice od krumpira. 

Chef's Burger by Ivan Pažanin

Splitski chef za ovu je priliku pripremio provjerene hit burgere: Cheesy Cheese, Crispy Kapula i Truffle Panceta. Isprobali smo Crispy Kapulu, sočan burger pun okusa, a ocjenjujemo ga čistom desetkom. 

Picnic Mingle & Fun 

Zadarski kreativci na ovogodišnje Fuliranje stižu s favoritima lanjskog Adventa: Drugačija sarma i njihov najpoznatiji proizvod, Blackie Burger. Podsjetio nas je na pulled pork - sendvič s jako mekanim mesom i kupusom. Predstavili su još i Mekane obraze - sporo kuhane juneće obraze u brioche pecivu s coleslaw salatom i jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom.

Najavili su i kako će na Fuliranju ponovno kuhati Skradinski rižoto - u nedjelju, 15. prosinca s ekipom iz Skradina u vrijeme ručka. U suradnji s Materia Matchom pripremili su i toplu varijantu Matcha punča s rumom, s likerom od Bajadere. Isprobali smo ga i bio nam je ukusan, iako pomalo vodenast. 

Yes Sir

Najavljena je i kućica Yes Sir, koja, kako i sam naziv govori, za posjetitelje priprema "carstvo topljenog sira". 

Krivi ljudi 

Advent je teško zamisliti bez fritula, pa će ih i ove godine raditi Krivi ljudi, čije su Freetule lani bile veliki hit. Predstavili su šest okusa: klasične sa šećerom, one s Nutellom, pistacijom i bijelom čokoladom, krokantom i crnom čokoladom, vanilijom i Freetule s umakom od jabuke, cimeta i karamele i kremom od vanilije. Probali smo ih, a kao pravu zimsku, izdvajamo zadnju - kremastu kombinaciju s jabukom. 

Gdje je Jura

Za kraj, sačuvali smo i najveći ovogodišnji novitet - kućicu koja će prva u Hrvatskoj predstaviti svjetski viralni hit - Dubai čokoladu. Juraj Klepić slastičarski posao učio je kod Roberta Hromalića i Petre Jelenić, nakon čega se proslavio kao pastry chef u Jolie Petite Pâtisserie i Torterie Macaron.

Na Fuliranju će ponuditi fritule s topljenom Dubai Čokoladom te vlastitu izvedbu ove čokolade koja će se moći kupiti i u pločama. Nama se jako svidjela, krema je puna okusa i bogata pistacijom. 

Od pića će se nuditi pivo, kuhano vino, pjenušci te hladni i topli, tematski zimski kokteli. 

Radno vrijeme Fuliranja: ponedjeljak - petak od 12h - 01h, subota i nedjelja od 11h - 01h. Na Božić će raditi od 16h - 01h, na Štefanje od 12h - 01h, na Staru godinu od 12 - 03h te na Novu godinu od 17h - 01h. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.