TRADICIONALNO japansko jelo sushi omiljeno je diljem svijeta, pa i kod nas, a iako smo sigurni da ne postoji osoba koja ne zna o čemu je riječ, sushi je rolica napravljena od riže koja se najčešće servira sa sirovom ili dimljenom ribom, a zatim se mota u listove sušene morske trave, nori.
Uobičajeni sastojci sushija su, osim riže i norija, komadići sirove ribe poput lososa ili tune, krastavci, mrkva, avokado te wasabi. No postoje i sushi rolice koje u sebi imaju još jedan, pomalo neočekivani sastojak, a riječ je o krem siru.
Philly rolice
Philadelphia roll ili Philly rolica vrsta je sushija koja se obično pravi od dimljenog lososa, krastavca, sjemenki sezama i wasabija, a iako sastojci mogu varirati ovisno o tome gdje se sushi pravi, jedan je sastojak uvijek prisutan, a to je krem sir.
Vjeruje se da je ovu vrstu sushija osmislila Madame Saito, poznata i kao kraljica sushija. Ona je zajedno sa suprugom preselila u Philadelphiju, gdje je 1981. godine otvorila autentični japanski sushi bar pod nazivom Asakura.
U osamdesetima su u japanskoj kuhinji u Philadelphiji uživali uglavnom iseljenici, zbog čega je Saito krenula voditi tečajeve pravljenja sushija, kako bi svoje mušterije upoznala s japanskom kuhinjom. Osim toga, u svoje je sushije počela dodavati i neke sastojke tipične za zapadnjačku kuhinju, poput avokada, majoneze i raznih umaka.
U međuvremenu, Saitosi su otvorili još nekoliko restorana, a kada je gradonačelnik Philadelphije William J. Green III. zamolio Madame Saito da napravi prepoznatljivu rolicu sushija inspiriranu Philadelphijom, rodila se Philly rolica. Saito je kombinirala losos i Philadelphia krem sir i tako stvorila jedno od najpoznatijih svjetskih fusion sushi jela.
Philly rolica postala je toliko popularna iz jednostavnog razloga - krem sir svima je bio poznat sastojak pa nisu bili toliko zastrašeni da isprobaju nešto novo. Ubrzo su se ove rolice počele širiti svijetom, a brojni restorani uvrstili su ih na svoje jelovnike.
Tko je Madame Saito?
Rođena u japanskom gradu Kobe, Madame Saito usvojila je ime Madame dok je živjela u Parizu, gdje se obrazovala u priznatoj školi Le Cordon Bleu, a zatim i u školi Ritz Escoffier. Formalnu obuku prošla je i kod sushi kuhara dok je živjela u Japanu, a već više od 40 godina živi u Philadelphiji, gdje je poznata kao kraljica sushija i druge podučava umijeću pravljenja sushija.
U Philadelphiji je otvorila prvi restoran u nadi da će svojoj trojici sinova omogućiti dobro obrazovanje, a dvije godine kasnije otvorila je i drugi restoran u Kineskoj četvrti u Philadelphiji, koji je postao poznat kao najautentičniji japanski restoran na tom području.
U devedesetima i ranim dvijetisućitima bila je poznata po jelima karakterističnima za fusion kuhinju, no onda se vratila svojim japanskim korijenima služeći tradicionalnija japanska jela.