Kako je mladi i neiskusni Franz Sacher stvorio tortu koja je upisana u povijest

Foto: Shutterstock

SACHER torta je s razlogom jedna od najpopularnijih slastica na svijetu. Elegantna i apsolutno ukusna, torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven glazurom od tamne čokolade. Tradicionalno se poslužuje s nezaslađenim tučenim vrhnjem. Izumio ju je slastičar Franz Sacher u Beču, a recept za originalnu verziju je strogo čuvana tajna u vlasništvu hotela Sacher.

Povijest

Prema Eduardu, sinu Franza Sachera, 1832. godine austrijski ministar vanjskih poslova princ Metternich naredio je svojem kuharu da za večeru, na koju dolaze važni gosti, pripremi poseban desert. Metternich je navodno izjavio: "Nemojte me večeras osramotiti", ali se na dan večere glavni kuhar razbolio i zadatak pripreme deserta je morao biti proslijeđen Franzu Sacheru, koji je tada bio na drugoj godini naukovanja u palači.

Rezultat je bio čokoladna torta koju je na licu mjesta osmislio šesnaestogodišnji pripravnik. Danas se vjeruje kako je ovu priču izmislio Eduard mnogo godina kasnije, a Metternicha je dodao kako bi kod svojih sugrađana pobudio nostalgične osjećaje za imperijalnom prošlošću.

Originalna Sacher torta

Danas postoji samo jedna torta koja smije nositi naziv "Originalna Sacher torta" i priprema je isključivo hotel Sacher na svojim lokacijama u Salzburgu i Beču. Recept je strogo čuvana tajna, a mnogi tvrde kako tajna ne leži u sastojcima same torte, već u sastojcima čokoladnog preljeva.

Prema opće dostupnim informacijama, preljev se sastoji od tri posebne vrste čokolade, koje isključivo za tu svrhu proizvode različiti proizvođači iz Njemačke i Belgije. Originalnu danas možete naručiti i preko interneta, ali dobru Sacher tortu i nije toliko teško pripremiti i mi smo jako zadovoljni receptom koji ćemo s vama podijeliti, u nastavku je.

Sacher torta

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.