Kako napraviti savršenu pohanu piletinu kod kuće, imamo tajne i savjete chefa

Foto: Antonio Brajković/Shutterstock

POHANA piletina je jedno od onih jela koje izaziva posebno veselje kada nas čeka za ručak, najčešća je na jelovnicima restorana, a uvijek je i siguran izbor kada ne znamo točno što bismo naručili ili jeli kod kuće. Za kućnu pripremu potrebno je tek nekoliko sastojaka i malo vremena, što ju čini odličnim izborom za brzinski obrok. No, koliko je god jednostavna za pripremu, toliko je i važno znati neka osnovna pravila i male trikove kako bi ona bila još bolja, odnosno - baš onakva kakva treba biti. 

Za savjete smo se obratili mladom chefu iz Umaga Antoniju Brajkoviću, koji nam je već pokazivao kako pripremiti jela od liganja kod kuće - njegove savjete pročitajte ovdje, a dao nam je i savjete za pametnu kupnju svježe ribe. 

Antonio je inače profesionalni kuhar koji radi od svoje 16. godine, a kako nam je jednom prilikom ispričao, naučen je na iznimno duge radne sate, no u svojem poslu istinski uživa. Trenutačno radi u restoranu San Canzian u Bujama, a pratimo ga na njegovom Instagram profilu, gdje objavljuje jednostavne videe u kojima uči gledatelje kako pripremati razna jela.

Iako je odrastao uz more i ribu pa je, logično, s njom vrlo vješt, vještine mu ne nedostaje niti u radu s mesom - pohano meso ipak se smatra kulinarskim standardom. Zamolili smo Antonija da snimi video u kojemu će ispohati savršenu piletinu kod kuće, a uz video nam je pripremio i nekoliko važnih savjeta.

 

1. Priprema mesa

Pileće filee narežite na debljinu od 5-10 mm jer, kako kaže, ta je debljina idealna za odreske. Napominje da ju nipošto ne tučete čekićem jer piletina nije žilavo meso, a pogotovo kada ju pržite, s ovom debljinom vam sigurno neće biti niti suha, niti žilava. 

Prije paniranja je začinite začinima po želji. Savjetuje da koristite domaća jaja koja ne sadrže puno vode, a važno je i da ih dobro izmutite i sjedinite bjelanjak i žutanjak. 

Kada piletinu valjate u mrvice, nemojte je jako pritiskati, nego je lagano prislonite u tanjur s brašnom i krušnim mrvicama, a možete je i lagano posuti. Važno je da smjesu ne pritišćete u meso, jer će tako i pohani dio biti tvrđi nakon pečenja. 

2. Prženje

Antonio savjetuje prženje na svinjskoj masti, za koju kaže da uvijek koristi za pohanu piletinu. Piletinu nemojte pržiti predugo, a važno je da pratite boju mesa - pržite nekoliko minuta sa svake strane, da meso dobije zlatnu boju. Kada je meso pečeno, savjetuje da po njemu procijedite puno limunovog soka. 

Napomenuo je i da piletinu uvijek pržite odmah nakon paniranja, umjesto da ju držite u hladnjaku, s obzirom na to da je meso sklono na hladnome ispustiti vodu, što rezultira vlažnim mrvicama koje kod prženja neće dati najbolji rezultat. 

Detaljan recept pogledajte ovdje i razveselite se sočnom i hrskavom pohanom piletinom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.