VALJUŠCI, šufnudle, šiškrle ili luleki - toliko je naziva za ovo tradicionalno austrijsko jelo popularno i u našim krajevima, posebno u Zagorju, no na kraju se sve svodi na isto, krumpirovo tijesto formirano u valjuške koji se nakon kuhanja mogu poslužiti uz razna jela.
Domaći valjušci savršen su prilog jelima s umakom pa mogu funkcionirati kao glavno jelo, no mogu se jesti i kao desert ako se uvaljaju u prezle popržene s malo ulja te posipaju s kristal šećerom, ako se uvaljaju u mak i šećer ili ako se posluže uz, primjerice, pekmez.
To dobro zna naša čitateljica Lidija Vulić-Ćurić, koja je recept za ovo pomalo zaboravljeno jelo podijelila u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a valjuške je napravila i kao glavno jelo i kao desert. Svi su oduševljeni i pišu da su isti kao i bakini, a u nastavku donosimo recept.
Recept za domaće valjuške
Za domaće valjuške, šufnudle ili luleke koji su prejednostavni i definitivno se ne mogu mjeriti s onim kupovnima, trebat će vam sljedećih nekoliko sastojaka:
- 500 g krumpira
- 1 jaje
- 200 g brašna
- sol po želji
Zakuhajte veliki lonac vode, a kada voda zavre, u nju ubacite krumpir i kuhajte ga 30 minuta. Kuhani krumpir izvadite, ostavite da se kratko prohladi i ogulite ga. Ostavite da se skroz ohladi, a ohlađeni krumpir zatim protisnite, dodajte mu brašno, jaje, malo soli te umijesite tijesto.
Dobiveno tijesto podijelite na 10-12 komada. Svaki komad tijesta oblikujte u valjčiće, a zatim ih narežite na komadiće duge otprilike jedan centimetar i rukom oblikujte u valjuške. Kuhajte ih u lagano posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i poslužite uz umak ili posip po želji.