Kilogram mahuna košta 6 eura (45 kuna)

Foto: Index

PRIJE točno godinu dana kilogram mahuna na tržnicama u Zagrebu koštao je 35 kuna. Danas košta 6 eura, što je 45 kuna. Dosta. Blago onima koji ih ne vole jer ne moraju kilogram ovog povrća plaćati kao kilogram mesa. Mi koji ih rado jedemo, kupujemo ih unatoč visokoj cijeni, ali biramo pažljivo, pa evo par savjeta u nastavku.

Bez obzira na boju, sve su fine

Mahune se razlikuju po boji, obliku i veličini. Boja mahuna varira od zelene do žućkaste, a neke vrste su pjegave. Po obliku razlikujemo uske i okrugle, zatim široke i plosnate mahune, a po veličini razlikujemo kratke i duge, najduže dosežu čak 25 cm.

Prije kupnje provjerite imaju li "konce"

Svježe mahune dostupne su od lipnja do rujna na tržnicama ili u većim trgovinama. Pri njihovom odabiru treba obratiti pažnju na kožu koja mora biti glatka i čvrsta te bez oštećenja, pri savijanju bi bilo dobro da dođe do pucanja, što jasno pokazuje da nisu uvele.

Prilikom pucanja krajeve ne smije spajati "konac", a ako pri kupovini nađete konac na jednoj mahuni, najvjerojatnije ga imaju sve i znak je da su mahune starije. Svježe mahune mogu se čuvati u hladnjaku do 7 dana. Nemojte ih držati u plastičnoj vrećici, već ih stavite u škarnicl ili umotajte u kuhinjski papir, da ne krenu trunuti.

Dobro se drže u zamrzivaču

Prije zamrzavanja mahunama odrežite krajeve i blanširajte ih tri minute, a pripremljene na taj način mahune u zamrzivaču traju čak do dvije godine. Možete ih kuhati, pirjati, od njih napraviti varivo ili salatu. U pripremi obroka "poštedite" mahune prekuhavanja.

Da biste očuvali fini okus i maksimalnu količinu hranjivih tvari, preporučuje se samo 5 minuta kuhanja na pari. Kod nas se, osim na salatu, najčešće pripremaju na dva načina - abšmalcane i kao varivo. Imamo par zgodnih recepata u nastavku.

Varivo od mahuna

Mahune na čušpajz

Zapečene mahune

Abšmalcane mahune

Tjestenina s graškom i mahunama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.