Kratki osvrt na yakitori od jetrice brancina chefa Saše Begana

Foto: Mare Knežević

SAŠA BEGAN proglašen je velikim chefom sutrašnjice u Hrvatskoj od strane vodiča Gault Millau na dodjeli nagrada krajem travnja u Zagrebu, a već sutradan nahranio je stotine Zadrana i turista na Tuna, sushi & wine festivalu u Zadru.

"Već sam umoran, ali ne od nagrada, nego od posla. Nagrade su super, znak da netko cijeni to što radiš, da te struka priznaje", izjavio je chef.

Sezona je tek počela, a Saši je raspored pun već tjednima

"To je takav posao, nažalost svi živimo od sezone i zimu koristimo za rekuperaciju i kad ljeto krene nema tu, moramo raditi. Ali naučili smo, nije nam prva sezona, čeka nas puno rada i znoja", rekao je Began koji je u zadarskom ribljem restoranu Foša nekad bio soux chef Damiru Tomljanoviću, a sad je već godinama tamo glavni kuhar. Danas su mnoge njegove kolege prave medijske zvijezde.

"Ima pozitivnih i negativnih stvari. Pozitivna je sigurno ta da mladi ljudi dobiju želju baviti se ovim poslom, možda zato što žele biti na televiziji, a možda zato što ih privuče ljepota ovog posla pa, primijetio sam to i sam, imamo mlade ljude koji dolaze na praksu i žele raditi i više od onoga što moraju. S druge strane, možda je struka prikazana drukčijom od toga kakva zapravo je pa ljudi budu u zabludi jer, u konačnici, mi jako puno radimo", kaže.

Yakitori i bunsi

U Zadru je spremao je nesvakidašnje bao burgere od brancina, a imali smo prilike provjeriti kakav okus ima brancinova jetrica. Zanimljiv okus i tekstura jetrice ipak su pali u drugi plan uz file brancina na istom tom ražnjiću koji je bio božanstven.

"Radili smo yakitori od brancina i bao burger. Ovo drugo je spoj istoka i zapada, burger kao simbol zapadnjačkog street fooda koji smo radili uz pomoć istočnjačkih tehnika. Znači pareno pecivo, majoneza od yakitorija, ukiseljeni dykon i mlada kapulica, a s druge strane imamo yakitori od jetrice i fileta brancina sa kupusom, sezamom i majonezom", pojasnio je Began.

O festivalu

Tuna, sushi & wine festival, kojeg Turistička zajednica ističe kao najvažniju gastronomsko-turističku manifestaciju održao se 20. travnja po sedmi put i privukao ljude na Trg Petra Zoranića, a ove godine trajao je dva dana. Festival je započeo 2015. godine (dvije pandemijske godine nije ga bilo) kao Tuna & sushi festival u veljači, potpuno izvan bilo kakve sezone, isključivo za domaće.

Tada u Zadru nije postojala tradicija jedenja sirove ribe, a tuna se jela termički obrađena kao steak, tek rjeđe tartar od tune ili, vrlo ekstremno, tripice od tune. Festival je prvih godina bio pravi boom, a za gala večeru sa sushijem u ponudi karte bi brzo planule.

Danas, sedam godina kasnije, Zadrani jedu sushi kao veliki, a imaju i gdje - u Zadru postoji čak šest mjesta koja poslužuju sushi – od franšiza stranih lanaca pa do ozbiljnih sushi barova koji svakodnevno serviraju ukusne varijante japanskog jela čija popularnost ga je dovela u sve krajeve svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.