Njezine su štrudle hit u Velikoj Gorici i okolici, a nama je otkrila kako ih pravi

Foto: Ivana Vnučec

ŠTRUDLE i savijače omiljene su u Hrvatskoj i svaka domaćica ima svoj recept, a među njima je i Ivana Vnučec, koja se u slobodno vrijeme bavi izradom domaćih štrudli koje se kod nje mogu naručiti za sve prigode.

Ivana je zaposlena majka troje djece i živi u okolici Velike Gorice, a svoje štrudle radi od domaćeg tijesta koje ručno razvlači te voća iz svog voćnjaka. Nama je otkrila kako je uopće počela njezina priča sa štrudlama, a za sve je zaslužna njezina majka.

Recept za štrudle prenijela joj je majka

"Moja je majka često mijesila štrudle, tako da sam već u ranoj mladosti i ja to od nje naučila. Mijesila sam štrudle za razne prigode svojoj obitelji i prijateljima, a prije točno godinu dana izradila sam štrudle svojoj prijateljici povodom njenog rođendana. Štrudlama je počastila kolege s posla koji su se odmah oduševili i predložili mi da krenem s izradom za širi krug ljudi, čime je počela moja priča o štrudlici", započinje Ivana priču.

Otkriva i da joj je bazni recept za tijesto za štrudlu prenijela majka, a nakon toga godinama je pekla štrudle i usavršavala recept po svom ukusu. Osim toga, otkriva i da su za nadjeve štrudli bitne kombinacije začina kojima se poigrava i danas, a radi razne štrudle - i slane i slatke.

"Od slanih je to sir, a od slatkih, uz sir, tu su i višnja, mak-višnja, jabuka i razne kombinacije jabuke i ostalog bobičastog voća, poput kupina, malina i šumskog voća. Osim stalne ponude, često imam i limitirane okuse štrudli kao što su bučnica u jesen, šunka-sir za Uskrs, šljive ljeti", kaže Ivana.

Osim toga, često se poigrava nadjevima pa tako dolazi do novih vlastitih okusa i kombinacija. Tako je za Valentinovo u ponudi imala štrudlu od višnje, keksa, tamne čokolade i Nutelle.

"Štrudlica također prati i želje svojih vjernih štrudloljubaca, tako da često isprobavam i okuse po njihovim željama. Štrudle iz stalne ponude su one koje se najviše naručuju, a najpopularnije su slani sir i kombinacije s jabukom", odgovara Ivana na pitanje koje su štrudle omiljene njezinim štrudloljupcima.

Za pripremu štrudle najvažnije je tijesto

Tijesto za štrudlu Ivana izrađuje od glatkog brašna, soli, ulja i tople vode, a za nadjev, kaže, možete koristiti sastojke po želji, ovisno o tome koje voće i začine preferirate. Prije valjanja tijesto treba odmoriti, a zatim ga tanko razvaljate, poškropite uljem i napunite nadjevom. Upravo je priprema kvalitetnog tijesta najvažnija kod izrade štrudle pa nam je Ivana otkrila na što početnici moraju obratiti posebnu pažnju.

"Za pripremu domaće štrudle najvažnije je dobro umijesiti i razvaljati tijesto koje prethodno treba odmoriti. Svaku svoju štrudlu ručno mijesim, svaku jabuku ručno gulim i ribam i svaki nadjev pomno odmjerim i začinim. Isto tako, okusu doprinose i domaće svježe voće, kao i domaći svježi sir. Kao savjet početnicima svakako bih naglasila da je u izradi štrudli bitno imati strpljenja i pomno prilagoditi recept svom ukusu", ističe ona.

Osim tijesta, važno je i kakve sastojke koristite za nadjev. Ivana koristi voće koje dolazi iz njezinog voćnjaka, kao i iz voćnjaka njezine majke. "Voće tijekom sezone prikupljamo i pohranjujemo kako bih ga mogla koristiti tijekom cijele godine, a ostatak voća, kao i svježi domaći sir, nabavljam iz lokalnih OPG-ova", kaže ona.

Radi i bezglutenske štrudle

Ivana svoje štrudlice izrađuje u dva oblika - pečene ili kao polugotovi proizvod spreman za pečenje koji se može i zamrznuti. A osim klasičnih štrudli, izrađuje i štrudle u bezglutenskoj verziji, vodeći računa o bezglutenskoj čistoći, koje mogu biti i veganske, što je odlična vijest za sve celijakičare.

Za kraj smo je pitali kakvi su joj planovi kada su u pitanju njezine štrudle, no Ivana nam je otkrila da je zadovoljna trenutnom situacijom i da ne planira širiti poslovanje kako bi i dalje mogla ručno mijesiti svoje štrudle.

"Štrudlica, osluškujući želje svojih štrudloljubaca, neprestano isprobava nove okuse koje svako godišnje doba potencijalno nosi. Izradu svojih štrudli ne želim proširiti u nešto puno veće jer bi mi to onemogućilo da svaku svoju štrudlu sama ručno umijesim. Štrudle su moja velika ljubav i ne želim da izgube originalnost", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.