Novo istraživanje o pesticidima na voću došlo do zabrinjavajućeg otkrića

Foto: Shutterstock

PRANJE voća prije jela ne uklanja pesticide, a jedini način da izbjegnete unos kemikalija u svoj organizam je guljenje voća prije jela, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u zborniku radova Nano Letters Američkog kemijskog društva.

Koristeći specifičnu Raman tehnologiju snimanja kako bi vidjeli kako pesticidi utječu na jabuke, znanstvenici su pronašli pesticide u slojevima kore i pulpe jabuke što potvrđuje da pesticidi prodiru kroz sloj kore u sloj pulpe. 

>> Ovo voće i povrće našlo se na "Dirty Dozen" listi s najviše pesticida

Guljenjem voća eliminirajte ostatke pesticida

Autori ovog istraživanja istaknuli su da ne žele nikoga prestrašiti ovim otkrićem, već žele pružiti smjernice kako izbjeći pesticide u našoj prehrani. Tvrde da guljenje voća poput jabuka može učinkovito eliminirati gotovo sve ostatke pesticida, za razliku od pranja koje se često preporučuje.

Kako stoji u izvješću, tradicionalno pranje voća ne može u potpunosti ukloniti pesticide, ali s obzirom na to da je sloj pulpe koji je uklonjen tijekom guljenja mnogo veći od 30 mikrometara, što je potvrđeno mikroskopom ultra dubinskog polja, autori istraživanja vjeruju da se guljenjem voća može izbjeći opasnost od pesticida.

>> Izvješće pokazalo da je sve više voća i povrća zaraženo opasnim vječnim kemikalijama

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.