JELA naših baka svima su nam najdraža, zato i ne čudi da su Talijani poludjeli za ovom bakom i njezinim receptima. Riječ je o baki Silvani, 83-godišnjoj food influencerici koju na Instagramu prati više od 3 milijuna ljudi.
Silvana na svom Instagramu iz dana u dan dijeli recepte za popularna jela talijanske kuhinje - od slanih jela do slastica - a na repertoaru su se našli i klasici poput špageta s vongolama, špageta carbonara, lazanja i špageta bolonjez, ali i popularni tiramisu.
Osim što je popularna na društvenim mrežama, baka Silvana prošle je godine napisala i kuharicu Le ricette di una vita (Recepti života), a također je dobila i nagradu Italian Excellence, koju dodjeljuje talijansko Ministarstvo razvoja i gospodarstva.
Carbonara prema receptu bake Silvane
Najpopularniji recept bake Silvane definitivno je onaj za špagete carbonara, koji je skupio preko dva milijuna lajkova i više od 22 tisuće komentara. Za ovo će vam jelo po receptu bake Silvane trebati sljedeći sastojci:
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 100 g slanine od sušenih svinjskih obraza (guanciale) na 100 g tjestenine
- 100 g pecorina na 100 g tjestenine
- 100 g parmezana 100 g tjestenine
- špageti
Za početak, guanciale narežite na kockice pa prepecite u tavi (bez ulja). Kada slanina postane hrskava, izvadite ju na tanjur, a masnoću ostavite u tavi. Dok pečete slaninu, stavite kuhati vodu za tjesteninu, a kada zavre, tjesteninu ubacite u lonac.
Naribane sireve pomiješajte u posudi, a zatim im dodajte malo vode od tjestenine i miješajte dok ne dobijete kremu. U drugoj posudi razbijte tri jaja i tri žumanjka i umutite, a tako umućena jaja sjedinite s kremom od sira.
Kada se tjestenina skuha, ubacite je u tavicu s masnoćom od slanine, a zatim dodajte i kremu od sira i jaja i dobro promiješajte. Na kraju dodajte i hrskavi guanciale, još jednom dobro promiješajte i poslužite.