Plešivički vinari: "Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu." Evo kakvo je grožđe

Udruga Bregovite Hrvatske/Krešimir Ivančić

U TIJEKU je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici - u većini tamošnjih vinograda berba je počela oko blagdana Velike Gospe, a inače počinje u prvim danima rujna, kad većina vinogradara prvo bere grožđe namijenjeno proizvodnji pjenušaca.

Ne pamte ovako ranu berbu

Iako su vinogradari zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa i nadaju se da će i ovogodišnja vina biti izvrsna, iznenađeni su koliko je berba ove godine uranila. "Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske promjene ubrzale su sazrijevanje grožđa, a zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature, zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot, koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca", objasnio je Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.

Klima je pogodovala vinovoj lozi

Ipak, plešivički vinari slažu se da im je ova godina išla na ruku jer im je donijela točno ono što je vinovoj lozi potrebno - odgovarajuću količinu kiše u proljeće i ljetno sunčano vrijeme. Ovako ranu berbu imali su jedino Ivančići iz vinarije Griffin, 2017. godine, i to samo zbog smještaja na vrhu Plešivice gdje je i više sunca: "Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice, gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike", komentirao je Krešimir Ivančić.

Godina bez borbe s bolestima

Još jedna pozitivna okolnost za vinare je to što se ove godine nisu morali boriti s bolestima vinove loze. "Po svim parametrima, nama će ovo biti jedna od boljih berbi. Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina", rekao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti. 

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna, a kako kažu, najviše se vesele poslu koji slijedi nakon berbi – onome u vinskim podrumima kada se prati pretvaranje mošta u vino i svim ostalim koracima koji prethode buteljiranju vina. Budući da su zadovoljni kvalitetom grožđa, nadaju se da će i finalni proizvod biti jednako dobar. 

Pjenušce od grožđa plešivičkih vinara iz prethodnih godina posjetitelji će moći isprobati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske, koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak, 25. listopada 2024. Plešivica je jedno od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske - jedne od četiriju hrvatskih vinskih regija, u kojoj su smještena vinogorja Zagorja, Međimurja, Prigorja, Bilogore, Pokuplja i Moslavine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.