Poznata istarska vinarija predstavila pjenušce: "Ljudi sve više žele znati o njima"

Foto: Meneghetti

NA ZAPADNOJ obali Istre, nedaleko od mjestašca Bale, okružena slikovitim krajolikom i poviješću smjestila se vinarija Meneghetti. Njihova strast prema vinogradarstvu i posvećenost kvaliteti odavno nisu poznati samo unutar granica Hrvatske, a sada su spremni tržišta osvojiti i svojim pjenušavim vinima.

Meneghetti nudi bogat asortiman pjenušaca, koji uključuje Classic Brut, spoj chardonnaya i bijelog pinota, te Classic Brut Rosé od 100% crnog pinota. Tu su i Blanc de Blancs te posebna Reserva 2016, koja je tri godine odležala na kvascima, dok nova Reserva 2017 već izaziva veliko uzbuđenje među ljubiteljima vina, kažu nam iz vinarije.

Koja je tajna njihovog uspjeha?

Kako kažu iz vinarije, vizija Meneghettija od samog je početka bila jasna: stvoriti pjenušava vina koja će odražavati bogatstvo i blagodati istarskog terroira. Proizvodnja pjenušavih vina je komplicirana jer takvo vino traži nježne tonove i vrlo je osjetljivo na mikroklimu grožđa.

"Naši vinogradi za pjenušavo vino nalaze se u istarskim predjelima Terre Bianche (tal. bijela zemlja), gdje je mikroklima idealna, s naglašenijim varijacijama dan - noć", objašnjava Walter Filiputti, glavni vinski konzultant vinarije Meneghetti i autor nagrađivane knjige Storia Moderna Del Vino Italiano Curato (Moderna povijest talijanskog vina).

U proizvodnji pjenušaca sve tehnike variraju, ali filozofija koju slijede u vinariji Meneghetti uvijek je ista - zdravo grožđe iz optimalnih vinograda ubrano u pravom trenutku. Tu su i preciznost i strpljenje. Lagano prešanje odvija se na niskoj temperaturi kako bi se očuvale arome, dok bazno vino sazrijeva do svibnja ili lipnja prije nego što započne drugu fermentaciju u bocama.

"Povijesno organoleptičko pamćenje i izuzetne degustacijske sposobnosti našeg tima osiguravaju jedinstven karakter svakog našeg pjenušca iz godine u godinu", dodaje Filiputti i ističe: "Vrijeme je naša najdragocjenija roba - ono omogućava našim pjenušcima da postignu savršenu ravnotežu perlage, arome i okusa."

Reserva 2017 kao favorit

Na Reservu 2017 čekalo se tako punih šest godina.

"Čekanje je psihološki težak čin, ali neophodan za stvaranje savršenog pjenušca. Uz to je i skup, jer držanje rezervi u podrumu šest godina zahtijeva prostor, kapitalnu imobilizaciju i kontrolirane temperature. Nije slučajno da se rezerve proizvode samo u najboljim godinama za pjenušavo vino, a koje u osnovi ovise o klimatskim uvjetima", kaže Filiputti.

No čekanje se isplati jer je razlika između dvogodišnjeg pjenušca na talogu i Reserve koja na talogu ostaje šest godina vrlo velika, kažu iz Meneghettija. Reserva 2017 je izazovnija, izražava se polifonim i zrelim aromama. Ova kombinacija chardonnaya, bijelog pinota i crnog pinota u ustima je bogata, široka, intenzivna i vrlo duga, produžena u svojoj aromatičnoj postojanosti. 

"Svaki naš pjenušac je priča za sebe, odraz našeg znanja i predanosti. Reserva 2017 kruna je našeg dosadašnjeg rada, pjenušac koji savršeno kombinira kompleksnost i eleganciju", s ponosom ističe Alen Britvarević, direktor prodaje i marketinga u vinariji Meneghetti.

Raste kultura ispijanja pjenušaca, ljudi sve više žele znati o njima

U svijetu vina pjenušava vina sve više osvajaju pažnju i povećava se njihov udio u vinskim kartama u restoranima. Promjena u percepciji pjenušavih vina, osobito među mlađim generacijama, dovela je do njihove veće popularnosti. Milenijalci su posebno prihvatili pjenušava vina razbijajući mit da su ona rezervirana samo za posebne prigode.

"Raste kultura ispijanja pjenušaca općenito. Ljubitelji pjenušaca sve više žele znati o njima, naučiti, probati i uživati uz posebne, ali i svakodnevne trenutke", objašnjava Britvarević. Uz to, i restorani su prepoznali svestranost pjenušaca koji se odlično slažu s različitim vrstama hrane, od predjela do glavnih jela i deserata.

"Porast konzumacije pjenušavih vina u HoReCa segmentu potaknuo je sommeliere na sve veću zastupljenost pjenušca u vinskim kartama. Naši su pjenušci elegantni, pitki i vrlo užitni te savršeno odražavaju terroir Meneghettija", dodaje Britvarević.

Nedavno su iz Meneghettija ostvarili isporuku za belgijsko tržište, a uskoro će njihovi pjenušci biti dostupni i u Japanu.

"Želimo pokazati da Istra može proizvesti vrhunska pjenušava vina", zaključuje njihov direktor prodaje i marketinga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.